Sint-Maartensheide - De Luysen
Toegankelijkheid
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
Eigenschappen
-
wandelpad
Kaart van het gebied
3 routes
Rode wandeling
Gele wandeling
Blauwe wandeling
Startpunten
Sint-Maartensheide-De Luysen
Beek
België
Sint-Maartensheide-De Luysen
Beek
België
Over dit gebied
- Toegankelijkheid
- Beschrijving van het gebied
- Dieren en planten
- Natuurbeheer
- Verder wandelen in de buurt
Toegankelijkheid
Het hele jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden. De paden zijn geschikt voor kinderwagens met grote wielen.
In Sint-Maartensheide zijn vier wandelingen bewegwijzerd. De gele route laat je de vijvers en de twee vogelkijkhutten ontdekken. De groene en blauwe wandeling toont de kleinschalige landbouwlandschappen van de Sint-Maartensheide. Via de rode wandeling loop je ook langs het Stamprooierbroek dat door Limburgs Landschap wordt beheerd.
Als je in 1 dagtocht Sint-Maartensheide en Smeetshof wil aandoen, combineer dan de gele wandeling Sint-Maartensheide met de oranje en gele wandeling Smeetshof tot 19 km.
Op de gele wandeling zijn honden niet toegelaten. Het deel van de gele wandeling tussen P6 en de vogelkijkhut De IJsvogel is toegankelijk voor rolstoelgebruikers (1,6 km heen en terug). Volg de kabbelende Abeek en laat je inspireren door de stilte!
Beschrijving van het gebied
Zoals veel plaatsen in Limburg kent de Sint-Maartensheide een verleden als uitgestrekte heide. Naast restanten van de heide vind je hier nu een mix van bos, weilanden en akkers. Natuurpunt Bree heeft sterk ingezet op kleinschalige landschapselementen, door houtkanten, struwelen en poelen aan te leggen. Het resultaat is een gevarieerd landschap vol structuur dat kieskeurige gasten, zoals de grauwe klauwier en de boomkikker, aantrekt. Je kan er prachtig wandelen en via de fietsroute van A tot Bever ontdek je de streek in al haar glorie.
De Eek en de Abeek voeden een groot vijvercomplex, De Luysen. De naam heeft niets met de vervelende jeukende dieren die ons hoofd lastig vallen, te maken. Lues is immers het Oost-Nederlandse woord voor “riet”.
Vanuit de kijkhutten in de Sint-Maartensheide kan je ongezien watervogels zoals de zwarte stern waarnemen. Andere paradepaardjes zijn de kleine parelmoervlinder en de wateraardbei.
Dieren en planten
Sint-Maartensheide-De Luysen is één van de soortenrijkste libellengebieden van Vlaanderen. De zeldzame grote oeverspin komt behalve hier maar op één andere plaats in Vlaanderen voor. Bijzondere fladderaars als de kleine parelmoervlinder, de grote weerschijnvlinder en de kleine ijsvogelvlinder voelen zich hier ook thuis.
De boomkikker, een felgroen kikkertje is terug van weggeweest en is zeker gebaat bij het venherstel. De Luysen is één van de topvogelgebieden van Vlaanderen, voor soorten van open water en moerassen. Onder andere snor, roerdomp, houtsnip en watersnip broeden er. Visarend en grote zilverreiger overwinteren hier of pleisteren er tijdens de trek.
Door de grijze kop, de roodbruine rug en de zwarte oogstreep is het mannetje van de grauwe klauwier opvallend en goed te herkennen. De grauwe klauwier jaagt vanaf een open uitkijkpost, meestal rechtop zittend in de top van een struik, maar soms ook biddend in de lucht. Met zijn haaksnavel en poten met scherpe nagels, vangt hij vooral grote insecten zoals kevers, sprinkhanen en libellen, maar ook kleine dieren zoals muizen. De vogel legt soms een voedselvoorraad aan door zijn prooien op de doorns van struiken of op prikkeldraad te spietsen. Hij broedt alleen in gevarieerde landschappen, zoals heide en venen en oude kleinschalige akkers en weiden. Landschappen die nauwelijks meer in Vlaanderen te vinden zijn. Via het oosten trekt de vogel weg om in Afrika te overwinteren.
Natuurbeheer
In dit gebied loopt momenteel een LIFE-project. Lees er meer over. Met Europese steun voert Natuurpunt hier grootschalige natuurherstelwerken uit.
Verder wandelen
Sint-Maartensheide maakt deel uit van het Kempen-Broek, een meer dan 11.000 ha groot grensoverschrijdend netwerk van natuurgebieden. Aansluitend aan Sint-Maartensheide beheert het Limburgs Landschap het Stramproyerbroek en de Zig-Goor in Kinrooi. Naaste buur van de Luysen- Sint-Maartensheide is het Smeetshof. Aan Nederlandse kant loopt dat gebied naadloos over in het Wijffelterbroek, dat beheerd wordt door Natuurmonumenten.Je kan de rode wandeling Sint-Maartensheide met de oranje en gele wandeling Smeetshof combineren tot een dagtocht. Beide wandelgebieden maken deel uit van de wandelbox GrensPark Kempen~Broek (16 euro), verkrijgbaar bij toeristische diensten.
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Sint-Maartensheide - De Luysen
BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Sint-Maartensheide - De Luysen' bij je overschrijving
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief