Sluisbeemden
De Sluisbeemden bestaan uit enkele deelgebieden
- Het natuurverbindingsgebied Sluisbeemden
- Kerselaer, een opgehoogde zone oorspronkelijk bestemd als zone voor wetenschapspark
- De vleermuiskelder "De Mowkes"
- De groene campus, deel van UHasselt
- Miserik, aan de overzijde van de Universiteitslaan
Wandelen in Sluisbeemden
Er loopt geen bewegwijzerde route doorheen de Sluisbeemden maar in het natuurverbindingsgebied kan je vrij struinen en het fietspad kan je een aangename route bewandelen die de andere deelgebieden aandoet. In de winter kan je er onze kudde Schotse Highlandpony's ontmoeten.
Toegankelijkheid
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
-
Geen bewegwijzerde routes aanwezig
Eigenschappen
Kaart van het gebied
Bereikbaarheid
Via fietssnelweg F70 vanuit Hasselt of Diepenbeek en de F701 vanuit Genk
Via NMBS station Hasselt en de campusshuttle
De auto kan je parkeren op de parkings van Campus Diepenbeek
Dieren en planten
Veel insecten zoals solitaire bijen, vlinders, libellen
Watervogels en amfibieën
Waarnemingen
Over dit gebied
Toegankelijkheid
Je kan vrij struinen doorheen de Sluisbeemden. Er loopt geen bewegwijzerde route maar via het gebiedje en het fietspad kan je een aangename route bewandelen. In de winter kan je er onze kudde Schotse Highlandpony's ontmoeten.
Beschrijving van het gebied
De Sluisbeemden zijn een middelgroot natuurgebied op de linker Demeroever in Diepenbeek nabij de grens met Hasselt. Tussen het natuurgebied en de Demer bevindt zich het fietspad dat de groene Diepenbeekse Campus van de UHasselt verbindt met de Hasseltse stadscampus.
- Natuurverbindingsgebied Sluisbeemden: Na in de jaren '70 van vorige eeuw te zijn opgehoogd met zand van de verbreding van het Albertkanaal en diverse wegenwerken werd het gebied begin 21ste eeuw in ere hersteld als een groene natuurverbinding met bijkomend een rol voor waterberging van de Galgebeek. Dankzij de inrichting kwam een eind aan de overstromingen van de Galgebeek en heeft ook de Demer extra ruimte.
- Waterkelder De Mowkes: Ter hoogte van de PXL hogeschool ligt een vleesmuisreservaat, herkenbaar als een heuveltje. Deze waterkelder is een overblijfsel van de allereerste waterleiding van Hasselt einde 19de eeuw. Zuiver Stiemerwater werd in de kelder opgeslagen om zwevende deeltjes te laten bezinken vooraleer het via een speciaal daarvoor aangelegde gracht naar de stad te sturen. Sinds de opstart van de steenkoolmijnen werd de Stiemer echter vervuild en werd dit systeem verlaten. Op ons verzoek verwierf de gemeente Diepenbeek de opslagkelder en droeg die aan onze vereniging over om hem als vleermuiskelder in te richten.
- Groene Campus: Recent verwierven we het beheer over enkele percelen op de Universitaire campus waar de waardevolle graslanden, vijver en bos hersteld worden naast hun functie als waterbuffer en ook toegankelijk gemaakt worden.
- Kerselaer: Gelegen tussen het natuurverbindingsgebied en de Rooistraat wordt dit kunstmatig opgehoogde deelgebied voor de helft bebost (winter 2025) als compensatie voor de infrastrurele ontwikkelingen op de campus. Voor de andere helft vormt deze zandige vlakte de thuis voor heel wat warmteminnende insecten
- Miserik: Natte graslanden aan de overzijde van de Universiteitslaan als onderdeel van de bluedeal zijn belangrijk om in Hasselt droge voeten te houden en herbergen tevens heel wat kenmerkende planten van onbemeste graslanden
Dieren en planten
Dankzij de vele poelen komen er vele libellen voor zoals o.a. de gevlekte witsnuitlibel. Ook voor amfibieën zijn de Sluisbeemden een belangrijke stapsteen. De heruitgegraven oude Demerarm is een schuilplaats een paaiplaats voor vele vissen en de open zandige plekjes huisvesten talrijke soorten solitaire bijen.
Natuurbeheer
De Sluisbeemden worden in de winter begraasd door een kudde Schotse Highlandpony's die ons helpen om de opslag van wilgen mee onder controle te houden. 's Zomers krijgen de bloemen alle ruimte om te bloeien en insecten aan te trekken. Er komen dan ook veel bijzondere soorten voor als gevolg van de afwisselende bodemsamenstelling.
Met het beheerteam zorgen we dat de houtige opslag onder controle blijft en met hulp van de professionele ploeg onderhouden we de poelen.
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Sluisbeemden
BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Sluisbeemden' bij je overschrijving
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief