t Plat

Provincie Limburg

Wandelen in t Plat

‘t Plat is een overblijfsel van moerassige gronden in de omgeving van de Holvense beek. De hoger gelegen gebieden bestonden uit heide en stuifduinen. Begin zeventiende eeuw werd er voor het eerst melding gemaakt van het Holven, in de volksmond “plat” of “klotkoten” genoemd. Het Holven was een uitgehold ven dat in de natte heide ontstond door turf en klot te steken. Dat was de brandstof van de plaatselijke bevolking. Turf is de bovenste humuslaag, vooral heidekruiden, terwijl klot de onderste laag is die gevormd is door moerasplanten. Plat betekent hier dan ook niet 'vlak', maar wel 'moerassig' of 'drassig'.

't Plat heeft verschillende soorten biotopen. De droge heide is een laatste restant van de grote heidevlakten van de achttiende eeuw, en is nu Europees beschermd. Verder is er nog de natte heide met dophei, zonnedauw en moeraswolfsklauw.

Samen met de dennenbossen, de rietvegetatie, het elzenbroekbos, de gagelstruwelen, de wilgenstruwelen, de vijvers en vennen vormt ’t Plat de natuurlijke verbinding met het geklasseerde landschap van het Hobos en het domeinbos Pijnven.

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Middelgroot gebied: 10-50 ha
  • wandelpad
  • rolstoelpad

Kaart van het gebied

5 routes

Gele wandeling

wandelpad
11.32km
Gemiddeld 170 minuten wandeltijd

Blauwe Wandeling

rolstoelpad
1.53km
Gemiddeld 23 minuten wandeltijd

Oranje Wandeling

wandelpad
6.42km
Gemiddeld 100 minuten wandeltijd

Verbindingweg

wandelpad
0.79km
Gemiddeld 12 minuten wandeltijd

Groene wandeling

wandelpad
3.79km
Gemiddeld 60 minuten wandeltijd

Startpunten

't Plat

Jeneverbeslaan 51
Overpelt
België

't Plat

Kleine Boomerangstraat 11
Overpelt
België

Zien en doen

Wil je 't Plat verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Theo Renkens, 011-64 04 26, of Luc Winters, 011-64 58 42 of 0478-33 91 64.

Dieren en planten

't Plat is een thuis voor veel verschillende dier- en plantensoorten. In de vochtige gebieden leven verschillende soorten amfibieën, waaronder de groene en de bruine kikker, de gewone pad en een aantal salamandersoorten. Het gebied is ook rijk aan reptielen, zoals de levendbarende hagedis en de hazelworm. Verschillende soorten libellen vinden er hun plekje en ongeveer 45 soorten vogels broeden in 't Plat. Ook tal van vogels komen hier overwinteren.

De gaspeldoorn is een zeldzame struik met stevige stekels die op brem lijkt. De plant werd vroeger ook wel grote steekbrem genoemd. Meester Gerard Bernaerts beschreef in 1938 de plant al in zijn boek “De Kempische heide”: “Op de Overpelterheide, juist tegenover een oude afspanning, 'De Trepkens', te midden van de dorre heide, vormen tientallen dezer bloemenstruiken van de gaspeldoorn een heerlijk bloemperk, dat zelfs de bewondering van den onverschilligsten wandelaar afdwingt.”

De hazelworm is geen worm en ook geen slang, maar een pootloze hagedis die wel 30-40 cm kan worden. De Latijnse naam Anguis fragilis of ‘breekbare slang’ wijst op het feit dat hij net als de hagedissen zijn staart kan afwerpen als hij vastgegrepen wordt. Hazelwormen komen niet algemeen voor. Ze voeden zich met naaktslakken, aardwormen, spinnen en insecten en moeten oppassen voor kleine zoogdieren, vogels en de mens. Als je er eentje ziet zonnen, laat hem dan rustig liggen. Hij is echt ongevaarlijk.

Over dit gebied

Afdeling

t Plat wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor t Plat

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 't Plat' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water

Verder wandelen in de buurt