Tielrodebroek
Toegankelijkheid
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
Eigenschappen
Kaart van het gebied
Zien en doen
Wil je het Tielrodebroek verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Johan Deyaert,03-771 18 54.
Over dit gebied
Toegankelijkheid
Het natuurgebied is het hele jaar door toegankelijk op de wandelpaden. Rondom de potpolder loopt een wandeldijk.
Beschrijving van het natuurgebied
Het Sigmaplan is een project van de Vlaamse overheid dat het risico op overstromingen rond de Schelde en haar zijrivieren moet verkleinen. Behalve watersnood voorkomen wil het Sigmaplan ook typische riviernatuur in ere herstellen. Door nieuwe wetenschappelijke inzichten en de klimaatverandering werd het Sigmaplan geactualiseerd. De nadruk kwam nog meer te liggen op ruimte voor de rivier. Dat gebeurt met speciaal ingerichte gecontroleerde overstromingsgebieden. Het Sigmaplan streeft niet meer alleen naar verhoogde veiligheid, maar maakt ook werk van de Europesee doelen door bijkomende natuurgebieden in te richten. Vaak bevinden die zich binnen de gecontroleerde overstromingsgebieden.
Dit gecontroleerd overstromingsgebied of potpolder van meer dan 90 ha ligt aan de samenvloeiing van de Schelde en de Durme, vlak aan het veer naar Hamme. Van oudsher werd het Tielrodebroek 's winters overstroomd en bevloeid door Scheldewater.
Nu is het een gecontroleerd overstromingsgebied, wat wil zeggen dat de verlaagde dijk ervoor zorgt dat allereerst het broek onderloopt bij hoge hoogwaterstanden. Dit leverde soms een spectaculair beeld op, de "watervallen van Tielrode" als het ware, bij spingtij.
Dieren en planten
De botanische betekenis van deze graslanden is momenteel gering. Naast de dominantie van Engels raaigras vind je tal van courante akkerkruiden terug.
Veel watervogels, zoals eenden en blauwe reigers, hebben hier hun thuis.
Natuurbeheer
Een lokale landbouwer maait de percelen van Natuurpunt jaarlijks tweemaal, waarbij het maaisel wordt afgevoerd. Door op een natuurvriendelijke manier te beheren, hopen we dat natuurontwikkeling in intensief landbouwgebied opnieuw kansen krijgt. Zo kunnen weidevogels als kievit en grutto hier hopelijk opnieuw hun jongen grootbrengen.
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Tielrodebroek
BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Tielrodebroek' bij je overschrijving
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief