Tiens Broek

Provincie Vlaams-Brabant

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Klein gebied: < 10 ha

Kaart van het gebied

Zien en doen

Wil je het Tiens Broek verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak via esther.buysmans@telenet.be

Dieren en planten

De decantatiebekkens zijn een storing in het landschap, maar erg in trek bij tal van steltlopers. Deze komen hier foerageren tijdens de voor- en najaarstrek. Daarnaast zijn er enkele verlaten bezinkingsbekkens met moerassige vegetatie waar o.m. blauwborsten, kleine karekieten en rietgorzen broeden. De vallei is ook een belangrijke doortrekroute van talrijke vogels. Op topdagen in het voor- en najaar kan je hier o.a. rode en zwarte wouwen, visarend, witte en zwarte ooievaars en nog veel meer heel leuke soorten zien. Ook een aantal voor België heel zeldzame soorten zoals breedbekstrandloper, Terekruiter, Bonapartes strandloper, gestreepte strandloper en alpengierzwaluw kozen het gebied al uit voor een kort of iets langer verblijf. Grauwe klauwier is ook bijna jaarlijks tijdens de trek present. Daarnaast zijn er enkele verlaten decantatiebekkens met moerassige vegetatie waar o.m. de bruine kiekendief broedt.

Er groeit hier onder meer aardbeiklaver, brede orchis en platte rus. Als broedvogels hebben we o.a. roodborsttapuit, blauwborst, dodaars en slobeend.

Over dit gebied

Het gebied sluit aan bij een nog landschappelijke gave Getevallei richting Linter en bij het uniek laagveengebied van het Wissenbos. Hier ligt een belangrijke opdracht voor de toekomst om samen met de afdeling Gete-Velpe een grote eenheid natuur te realiseren.

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Tiens Broek

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Tiens Broek' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water