Vallei van de Abeek

Provincie Limburg

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Zeer groot gebied: > 100 ha
  • wandelpad
  • snuitpad

Kaart van het gebied

8 routes

Oranje Wandeling

snuitpad
4.52km
Gemiddeld 70 minuten wandeltijd

Groene wandeling

wandelpad
4.81km
Gemiddeld 70 minuten wandeltijd

Paarse Wandeling

wandelpad
4.06km
Gemiddeld 60 minuten wandeltijd

A-Beek Blauwe Wandeling

wandelpad
6.48km
Gemiddeld 100 minuten wandeltijd

Rode wandeling

wandelpad
9.50km
Gemiddeld 140 minuten wandeltijd

A-Beek Molenwandeling

wandelpad
24.63km
Gemiddeld 370 minuten wandeltijd

Groene wandeling

wandelpad
4.23km
Gemiddeld 60 minuten wandeltijd

Gele wandeling

wandelpad
12.87km
Gemiddeld 190 minuten wandeltijd

Startpunten

Vallei van de Abeek


Grote-Brogel
België

Vallei van de Abeek


Reppel
België

Vallei van de Abeek


Meeuwen
België

Vallei van de Abeek


Ellikom
België

Over dit gebied

 

Afbeelding
lijn.jpg

Toegankelijkheid

Het hele jaar vrij toegankelijk op de paden. Laarzen of stevige wandelschoenen aangeraden. Honden welkom, aan de leiband. Bewegwijzerde routes starten aan de kerk van Ellikom.

 Top

Afbeelding
lijn.jpg

Afbeelding
Broekbos met dotterbloemen

Beschrijving van het gebied

De Abeek is een een van de meest natuurlijke laaglandbeken die Vlaanderen nog rijk is. De bovenloop vertoont nog de typische meanders en her en der vinden we ook de bijhorende moerassen vlak naast de beek. In Meeuwen-Gruitrode, Peer en Bocholt vormt deze beek de ruggengraat van het natuurgebied Vallei van de Abeek.

De Abeek begint op het militair domein (Meeuwen) en wordt gevoed met regenwater dat zich daar verzamelt. Door middel van enkele kleine sloten wordt het water samengebracht tot de eigenlijke Abeek. Onderweg liggen er veel kwelgebieden waar het oppervlaktewater van hoger gelegen delen uitkomt. Zo wordt de Abeek steeds groter en groter. In een kwelgebied is de ondergrond venig, moerassig en slecht bewandelbaar.

In de broekbossen staan veel voorjaarsbloeiers zoals speenkruid, witte klaverzuring, verspreidbladig goudveil en dotterbloem. Ze profiteren van het zonlicht vooraleer de bladeren aan de bomen komen. Eens de bladeren aan de bomen komt er te weinig licht in dit bos en kunnen er weinig bloemen bloeien.

Op natte gronden zoals langs de Abeek vind je elzenbroekbossen. Die bestaan vooral uit zwarte els (Alnus glutinosa). Een broekbos is een bos op natte ondergrond. De elzen kan je gemakkelijk herkennen aan hun kaarsrechte, donkere stam. Tijdens de wintermaanden profiteren vogels zoals sijzen van de zaden van de boom. Met honderden komen ze uit het hoge Noorden om hier te overwinteren. Ze leven dan bijna uitsluitend van de elzenzaadjes.

Elzenhout is heel duurzaam als het onder water gebruikt wordt voor constructies. Vroeger werden de duikers onder het kanaal gebouwd van elzenhout. Er zijn duikers, gebouwd met elzenhout, die al meer dan 200 jaar in gebruik zijn.

 Top

Afbeelding
lijn.jpg

Afbeelding
Beekprik

Dieren en planten

Je kan in het gebied nog enkele van de mooiste beekbegeleidende elzenbroekbossen van Vlaanderen vinden. In het voorjaar kleuren ze geel van de dotterbloemen. Je vindt er nog zeldzaamheden als paarbladig en verspreidbladig goudveil en moerasviooltje. Daarnaast zijn er tal van waardevolle hooilandjes met bijzondere soorten als knolsteenbreek, wateraardbei en holpijp. Op de drogere flanken van de vallei vind je dan weer heide- en schraalgraslandvegetaties.

De intacte beekstructuur en het relatief zuivere water maken de beek erg geschikt voor vissen. Eenentwintig soorten vis leven hier, waaronder enkele zeldzame soorten als beekprik en bermpje. Dit erg natte gebied is natuurlijk ook voor amfibieën erg belangrijk. De afdeling redt jaarlijks gemiddeld 4000 exemplaren van verpletterende autowielen, en is daarmee recordhouder in Vlaanderen.

De vallei is ook een ware hotspot voor insecten en spinnen. je vindt hier nog tal van bijzondere soorten. Meer dan 2.200 soorten ongewervelden werden er op naam gebracht.

 Top

Afbeelding
lijn.jpg

Natuurbeheer

Van januari 2010 tot december 2015 vond er in dit gebied het Life-project “Life Abeek” plaats. Met Europese steun voerde Natuurpunt hier grootschalige natuurherstelwerken uit.

 Top

Afbeelding
lijn.jpg

Steun dit natuurgebied met een gift

Stort jouw gift op rekening IBAN = BE56 2930 2120 7588, BIC = GEBABEBB van Natuurpunt, Coxiestraat 11, 2800 Mechelen en vermeld Project 8830 Vallei van de Abeek. Bij elke gift vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest.

 Top

Afbeelding
lijn.jpg

Verder wandelen

Dommelvallei

Smeetshof

Sint-Maartensheide

 Top

Afbeelding
lijn.jpg

Links

www.abeek.be

Afdeling

Vallei van de Abeek wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Vallei van de Abeek

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Vallei van de Abeek' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water