Vallei van het Merkske
Grote soortenrijkdom
Onaangeroerde laaglandbeek
Flirten met de landsgrenzen
Geniet van de absolute rust
In het Bezoekerscentrum kan je extra info krijgen
Wandelen in Vallei van het Merkske
In de Vallei van het Merkske wandel je naast een riviertje dat slingert tussen weiden en bossen. Dit natuurgebied ligt in de provincie Antwerpen, in de regio Baarle-Hertog, Hoogstraten en Merksplas. Je volgt er de natuurlijke waterloop, en geniet van het geluid van de nachtegaal en de boomkikker op de achtergrond. Het bezoekerscentrum De Klapekster in Wortel staat ook bekend als Pure Kempen Café en fietscafé. Hier vertrekken wandelingen en fietstochten naar het beekdal, de Castelreesche Heide of Wortel-Kolonie.
- Een bezoek aan de Vallei van het Merkske is het hele jaar door de moeite waard.
- Wandelen langs een natuurlijk kronkelend riviertje in combinatie met de grote variatie in het landschap en de absolute rust laten een blijvende indruk na.
-
Vanuit Bezoekerscentrum Vallei van het Merkske kan je verschillende wandelingen ondernemen. In het bezoekerscentrum kan je een gratis wandelfolder en extra informatie bekomen.
-
Bepaalde delen van het gebied zijn bij lange periodes met regen moeilijk of niet toegankelijk.
Toegankelijkheid
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
Eigenschappen
Kaart van het gebied
Zien en doen
Wil je de Vallei van het Merkske verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak via het Bezoekerscentrum
Dieren en planten
Al van in het vroege voorjaar, wanneer de voorjaarsbloeiers bloeien, is een bezoek aan het gebied de moeite waard. De bossen en graslanden staan dan vol met de gele en witte bloemen van speenkruid, slanke sleutelbloem, dotterbloem en bosanemoon. Wie verder kijkt, ziet de meer onopvallende groene bloempjes van het muskuskruid. Iets later in het voorjaar, vanaf april, bloeien de pinksterbloemen. Dan krijgen de vochtige graslanden een witte tint. Pinksterbloemen zijn noodzakelijk voor het mooie oranjetipje. Dat vlindertje gebruikt pinksterbloem als waardplant, wat wil zeggen dat de rupsen van de planten leven.
Vanaf het voorjaar zitten de poelen vol met verschillende amfibieënsoorten. Vroeg in het jaar zijn de bruine kikker en de gewone pad al present. Die soorten worden afgelost door verschillende salamanders, waaronder de bedreigde kamsalamander. De bastaardkikker laat zich vanaf mei vooral 's avonds horen. Hopelijk worden de bastaardkikkers over enkele jaren aangevuld met de prachtige boomkikker.
Over dit gebied
De Vallei van het Merkske is een prachtig aaneengesloten gebied langs het kleine riviertje 'het Merkske'. De Halsche Beemden is een onderdeel van het gebied en wordt beheerd door Natuurpunt.
Het gebied is voornamelijk bekend om zijn natte beemden, die gevoed worden door grondwater. Dat levert een rijk landschap op, vol zeldzame plantensoorten. Verder zijn de beekbegeleidende bossen meer dan de moeite waard. Vooral in het voorjaar kleurt de bodem van de bossen geel en wit door speenkruid, dotterbloem, slanke sleutelbloem en bosanemoon.
Wat doet Natuurpunt
Natuurpunt levert een belangrijke bijdrage binnen de werkgroep studie van het Merkske. Er worden grensoverschrijdende werkactiviteiten georganiseerd en er wordt actief meegewerkt aan lopende herintroductieprogramma's binnen het gebied.
Natuurpunt Beheer en de vrijwilligers van het beheerteam maaien de natste graslanden 1 à 2 keer per jaar met klein materiaal of met de hand, dit in functie van de plantenrijkdom. In de graslanden blijft altijd 10 à 20 % van de vegetatie staan om de aanwezige fauna meer kansen te bieden. De hoger gelegen graslanden en de wastine worden begraasd door runderen.
Meehelpen?
Het beheerteam van Natuurpunt Markvallei komt regelmatig bijeen om de uit te voeren beheersmaatregelen te bespreken. Het team wordt daarin professioneel ondersteund door planner Frederik Naedts. De grote werkzaamheden worden uitbesteed of toevertrouwd aan de ploegen van Natuurpunt Beheer.
Het grootste deel van het beheer is vooral in handen van een enthousiaste groep jong-gepensioneerden die elke maandagvoormiddag de handen uit de mouwen steken in de verschillende natuurgebieden van de afdeling.
Iedereen werkt op zijn tempo en er wordt veel gelachen. Maar "de maandagploeg" verzet ook bergen werk.
Heb je zin om mee te komen doen? Neem contact op met Carlo van Boxel.
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Vallei van het Merkske
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief