Vlierbeek
Toegankelijkheid
-
Toegankelijk voor kinderwagens
-
Honden zijn welkom aan de leiband
-
Geen bewegwijzerde routes aanwezig
Eigenschappen
Kaart van het gebied
Zien en doen
Het gebied is vanaf de abdij goed toegankelijk via fietspaden en voetpaden. Na afloop van de wandel- of fietstocht kan de bezoeker ook terecht in de Brasserie De Rozenkrans of het café de Kastaar om al dat moois te laten bezinken.
Dieren en planten
Het gebied is erg belangrijk voor droge schrale graslanden en de bijhorende biodiversiteit. Vooral de begraafplaats is een kerngebied, maar ook op droge taluds en bermen komen waardevolle soorten voor. De belangrijkste doelsoorten zijn hier veldkrekel, grote tijm, goudhaver en diverse dagvlinders zoals bruin blauwtje, kleine vuurvlinder, oranje zandoogje, zandblauwtje,…
Over dit gebied
De abdij van Vlierbeek ligt in Kessel-Lo, vlakbij het Provinciaal domein van Kessel-Lo. Het gebied bestaat uit de abdij zelf en de omliggende valleigronden, die beschermd zijn als dorpsgezicht. Aan de noordzijde vormt de kenmerkende heuvelrug van de Schoolberg, die tot 66 m hoog gaat, een mooi voorproefje van het Hageland. De vallei van Vlierbeek vormt een groen lint doorheen het sterk verstedelijkte landschap rond Leuven en is een belangrijke verbinding tussen het Provinciedomein en het Hageland ten noordoosten van Leuven.
De abdij van Vlierbeek werd gesticht in 1125 en vormt sinds dan het kloppend hart van het gebied. De driehoek afgebakend door de huidige Holsbeeksesteenweg, de Borstelsstraat, de Kortrijksestraat en de Schoolbergenstraat gaat terug tot de oorspronkelijke schenking van de hertog in 1125. Een vergelijking van de Kabinetskaart van graaf de Ferraris van 1776 met de huidige toestand toont hoe goed het landschap hier bewaard is gebleven. De abdij en de grote landschapsstructuren errond zijn actueel nog steeds aanwezig met het kenmerkende drevenpatroon, de natte valleigronden met een
gordel van akkers errond, de lintbebouwing op de overgang naar de Schoolberg en de holle wegen naar de voormalige Vlierbeekse heide en het Kloosterbos.
De abdij zelf is vooral van belang omwille van de historische gebouwen en tuinen. Maar ook qua natuurwaarde is ze niet te onderschatten. De historische zolders en kelders zijn belangrijke zomer- of winterverblijven voor vleermuizen. In de kerktoren broedt slechtvalk en in sommige jaren ook kerkuil. De historische muren zijn erg belangrijk voor oud-muurvegetaties met o.a. muurleeuwenbek, muurvaren en de grootste groeiplaats in Vlaanderen van een zeldzaam mos: opgerold smaragdsteeltje. De boomgaard in de abdij is al eeuwenoud en is erg belangrijk voor het behoud van oude fruitrassen en natuurlijke hooilanden. Ook de gevarieerde collecte van oude bomen in de abdij is de moeite waard. Bijzonder voor de abdij is ook het voorkomen van diversie historische waterpartijen zoals de Vlierbeekse vaart bij de Noorderpoort en de eilandtuin. Deze waterpartijen zijn actueel echter sterk verdroogd en op lange termijn hopen we deze in ere te herstellen. Het landschap buiten de abdij is erg gevarieerd en nog kleinschalig naar Vlaamse normen. De
afwisseling van bosjes, graslanden, houtkanten en akkers vormt een geschikt leefgebied voor o.a. grasmus, veldkrekel en diverse soorten vleermuizen.
De belangrijkste waterloop is de Molenbeek, ook wel abdijbeek genoemd. De beek ligt sinds lang in een kunstmatige bedding. Reeds op de Ferrariskaart is ze deels rechtgetrokken en wat noordelijker verlegd om voldoende hoogteverschil te creëren om een watermolen te voeden, die zich net ten westen van de huidige Holsbeekse steenweg bevond. Met wat geluk kan je hier de grote gele kwikstaart spotten. Doorheen het laagste deel van de vallei stroomt het Vlukken en aan de zuidkant vormt de Vlierbeekse vaart een belangrijk historisch relict. Deze laatste is momenteel echter sterk verdroogd. Ook de voormalige abdijvijvers werden in de 20 e eeuw opgehoogd en omgevormd naar weilanden.
Wat doet Natuurpunt
De natte valleigronden werden reeds vroeg omgevormd naar hooilanden en voorzien van een ingenieus greppelsysteem dat nog grotendeels bewaard is. Momenteel liggen hier vooral weilanden, oude populieren- en essenaanplanten en kleine relicten van waardevolle valleigraslanden met o.a. echte koekoeksbloem, bosbies, moerasspirea, knoopkruid, veldlathyrus en een grote populatie bosanemoon. Natuurpunt beheert hier enkele bosjes en de terreinen van de Waterwinning. Hier willen we in de omgeving van de abdij de historische hooilanden herstellen. Verder van de abdij kunnen de bossen via gericht kleinschalig bosbeheer evolueren naar gevarieerde inheemse valleibossen met inheemse bomen zoals zwarte els, eik, es en een waardevolle ondergroei met voorjaarsbloeiers. Daarnaast willen we ook inzetten op bosrandsoorten zoals kleine ijsvogelvlinder, Spaanse vlag en keizersmantel.
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Vlierbeek
BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Vlierbeek' bij je overschrijving
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief