Vloeiweiden
Toegankelijkheid
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
Eigenschappen
Kaart van het gebied
Startpunten
Vloeiweiden in de Watering
Lommel
België
Zien en doen
Wil je de Watering (Vloeiweiden) verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids?
Over dit gebied
Toegankelijkheid
Elke eerste zondag van de maand mag je vrij wandelen op dijken en paden. Om 14u zijn er wandelingen met een natuurgids. Je kan ook een wandeling met natuurgids aanvragen bij Toerisme Lommel, 011/ 399 600 of via conservator Jan Leroy (0474-73 59 11, minstens 2 weken op voorhand). Stevige stapschoenen aangeraden.
Beschrijving van het natuurgebied
De Watering van Lommel-Kolonie is een uniek stukje erfgoed en een waardevol natuurgebied. Vanaf 1850 werden in Noord-Limburg uitgestrekte heideterreinen ontgonnen. Dankzij een ingenieus bevloeiingssysteem werden de arme Kempense zandgronden omgevormd tot vruchtbare "vloeiweiden". Het water was afkomstig uit de Maas en werd aangevoerd via het nieuwe Kempense kanaal Bocholt-Herentals. Het hooi van deze vloeiweiden diende vooral als wintervoeder voor het vee in de potstallen. De geproduceerde stalmest was vroeger de enige en dus onontbeerlijke mest om de schrale Kempense gronden te bemesten. Dankzij deze bevloeiing ontstond er een echt plantenparadijs.
Dieren en planten
De Vloeiweiden zijn een echt plantenparadijs. Tot nu toe zijn er ongeveer een 350-tal verschillende plantensoorten geïnventariseerd. Hierbij zijn de kleine
sporenplanten niet meegerekend. De rijkdom is zo groot dat hij moeilijk volledig te inventariseren is en nog steeds evolueert. Als we dan vaststellen dat een 200-tal van de hier groeiende planten in ons land niet meer voorkomen en meerdere zelfs vrij zeldzaam zijn, blijkt hoe belangrijk het is om de plantenrijkdom en de vloeiweiden in de toekomst te beschermen en te behouden.
Natuurbeheer
De totale bevloeiing via boven- en onderzoeven vergde jaarlijks enorm veel onderhoudswerk. Jaarlijks moesten per bevloeiingsperceel één km slootjes gezuiverd en uitgediept worden en tweemaal per jaar een totale lengte van drie km boven- en onderzoeven manueel gezuiverd worden. Ook het "inzetten" met bevloeiingswater is elk voorjaar steeds weer enorm arbeidsintensief. Om deze veeleisende en ondertussen ook kostbare handenarbeid uit te schakelen werden per perceel twee bevloeiingsslootjes extra gegraven aan weerszijden en evenwijdig met het bestaande centrale bevloeiingsslootje. Op de percelen voor houtproductie worden de populieren nu geplant langs deze bevloeiingsslootjes. Voor het onderhoud en zuiveren van de slootjes wordt de handenarbeid nu vervangen door een tractor uitgerust met een greppelfrees. De oude boven- en onderzoeven worden hier nu niet meer gebruikt.
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Vloeiweiden
BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Vloeiweiden' bij je overschrijving
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief