Vuilvoort

Provincie Antwerpen

Wandelen in Vuilvoort

Het hele jaar vrij toegankelijk op wegen en paden. 

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Middelgroot gebied: 10-50 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

1 routes

Rode wandeling

wandelpad
4.94km
Gemiddeld 70 minuten wandeltijd

Startpunten

Vuilvoort

Olympiadelaan 1
Herentals
België

Zien en doen

Wil je Vuilvoort verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Dirk Wouters, 014-70 40 98

Over dit gebied

Al op de Ferrariskaart uit de achttiende eeuw is de Vuilvoort een lappendeken van hooilandjes en moerassige stukken. Nu is het nog steeds een nat wei- en hooilandcomplex met verschillende houtkanten. Enkele populierenaanplantingen ontbreken natuurlijk niet.

Dwars door het gebied loopt de Vuilvoortloop, een gracht die gevoed wordt door regenwater en kwelwater van de Kleine Nete. De zuidgrens van het gebied wordt gevormd door het traject van het vroegere Kempisch Kanaal. Dit kanaal werd gedempt in 1940 na de aanleg van het Albertkanaal in 1933 en heeft daaraan zijn volksnaam Gedempte Vaart overgehouden.

Vuilvoort betekent 'een ondiepe modderige doorwaadbare plaats in een rivier'. Deze naam komt al terug in de zestiende eeuw. Vroeger liep het gebied elke winter onder water. Maar sinds de rechttrekking en de uitdieping van de Kleine Nete rond 1835 en het verhogen van de dijken gebeurt dit enkel nog zeer plaatselijk bij uitzonderlijk hoge waterstand.

Wat doet Natuurpunt

Herstel oude landschap

Door de nabijheid van het centrum van Herentals is dit gebied reeds honderden jaren in extensief landbouwgebruik. Getuige hiervan zijn de vele kleine hooilandjes gescheiden door houtkanten. Door de opkomst van de prikkeldraad werden de houtkanten vaak vervangen door een draadafsluiting. De eerste beheermaatregel die we uitvoeren is dan ook het verwijderen van de prikkeldraad. Op termijn streven we naar het herstel van de verdwenen of afgeslankte houtkanten.

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Vuilvoort

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Vuilvoort' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water