Warandeduinen
De Warandeduinen vormen een smalle duinengordel tussen Westende en Middelkerke.
Wandelpaden (knooppunten 71 en 73) leiden je door een mooi kalkrijk duinlandschap vol unieke fauna en flora. Ook makkelijk met tram bereikbaar (halte Krokodiel).
In juni staan er duizenden orchideeën in bloei.
Wandelen in Warandeduinen
Wandelpaden (knooppunten 71 en 73) leiden je door het duingebied.
Toegankelijkheid
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
Eigenschappen
-
wandelpad
Kaart van het gebied
1 routes
Rode wandeling
Startpunten
Warandeduinen
Middelkerke
België
Bereikbaarheid
Wandelpaden (knooppunten 71 en 73) leiden je door het duingebied. Ook makkelijk met tram bereikbaar (halte Krokodiel).
Dieren en planten
Verstuiving is typisch voor het duinlandschap. Door de fixatie van zandkorrels tussen het helmgras worden stuifduinen gevormd, die continu veranderen. Deze witte duinen of zeereepduinen zijn het leefmilieu van typische soorten zoals zeewinde, blauwe zeedistel, zeeraket, heivlinder.
Verderop waar het duinzand langer gefixeerd wordt door vooral zandzegge ontstaan mosduinen en kleurrijke kalkgraslandjes met vleugeltjesbloem, muurpeper, blauwe bremraap en bruin blauwtje. Hier groeit ook de zeldzame liggende asperge. Ook konijnen zijn er te zien .
Waar de wind het duinzand weg doet stuiven tot op de grondwatertafel ontstaat een natte duinvallei : er groeien parnassia en zelfs orchideeën. Hier en daar in het gebied zijn ook enkele duinpoelen : je vindt er de zeldzame Kamsalamander en vele libellen.
Door de kleiige bodem van de dijk en de kwelwerking vanuit de duinen is er een uniek biotoop ontstaan, namelijk een waterplas met zoet water, die ongeveer 1 m hoger gelegen is dan het achterliggende land. Gezien de waterplas gevoed wordt door kwelwater vanuit de duinen, zijn er belangrijke schommelingen in waterpeil, die een waardevolle dynamische plantenontwikkeling van de oevers bewerkstelligen. In het oostelijk deel loopt deze rietkraag over in een rietveld, dat in periodes van hoge regenval helemaal onder water komt te staan. In drogere periodes vormt dit een droog, verruigd rietveld, overgaand in een veldje met hoofdzakelijk watermunt. Hier hebben amfibieën als kikkers, padden en salamanders het naar hun zin en bouwen allerlei rietvogels (kleine karekiet, rietzanger en dodaars) hun nest.
Soms ontwikkelen zich dwergstruwelen met kruipwilg, rond wintergroen en puntwasplaten. Maar bijna de helft van de Warande-en Sluysputduinen is ingenomen door duindoornstruweel. Via hun worteluitlopers kunnen duindoorn en sleedoorn zich snel uitbreiden en het overige duinlandschap overwoekeren ten koste van duingrasland en vochtige duinpannen. In dit struweel broeden nachtegaal, fitis en braamsluiper. Daarnaast bieden de bessen in het najaar welgekomen voedsel voor de vele trekvogels.
Waarnemingen
Over dit gebied
De Warandeduinen vormen een smalle duingordel die loopt over een lengte van ongeveer 2 km tussen Middelkerke en Westende. De breedte van de strook is beperkt, ongeveer 185 meter op het breedste punt. De zogenaamde drakentoren van Middelkerke duidt het midden van het gebied aan, hier stond vroeger de watertoren. Het duingebied ligt vlak aan zee, maar een belangrijk deel van de zee-invloed wordt verzwakt door de dijk, appartementen en de koninklijke baan. De Warandeduinen zijn met de vele wandelpaden een echt wandelparadijs.
Ook de Sluysputduinen zitten gevangen tussen de Kustbaan en Duinenweg net ten westen van het provinciaal domein Walraversijde en ten oosten van Middelkerke. Ook hier wordt een belangrijk deel van de zee-invloed verzwakt door de dijk en de kustbaan. De vele wandelpaden brengen je langs de grote variatie van deze duinen. Halfweg tref je de grote zoetwaterplas van de Schapenweide aan. De grens met de Duinenweg bestaat uit een niet ondergestoven restant van de Graaf Jansdijk (een dijkensysteem dat in het begin van de 15de eeuw vooral aan de Oostkust werd aangelegd). De duidelijke knik in de dijk ter hoogte van het gebied kan er op wijzen dat er in het verleden, net ten westen van de Schapenweide, een inham van een grotere kreek is geweest.
Als je door de duinen wandelt, dan zal het je niet ontgaan dat er veel verschillende planten groeien. Soms is wit de hoofdkleur, maar even later geel of rood en in de winter groen. De planten hebben zich aangepast aan de speciale omstandigheden dicht bij de zee: wind, zout, zand, extreme temperaturen en weinig water.
Wat doet Natuurpunt
Het beheer van Natuurpunt vzw beoogt hoofdzakelijk het in stand houden van de aanwezige diversiteit, d.w.z. het intomen van de steeds weer oprukkende duindoorn, het maaien van de graslandjes en het herstel van de poelen. Het beheersplan voor de toekomst omvat het hier en daar terug aanzwengelen van het kleinschalige zandverstuivingsproces, wat bijzonder belangrijk is voor het voortbestaan van de aanwezige natuurwaarden.
De grazers (gallowayrunderen of ezels) kunnen het hele jaar op het terrein blijven en verdragen barre weersomstandigheden. Het duinstruweel zorgt voor een natuurlijke beschutting tegen regen en wind. Een dikke vacht of vetlaag beschermt de dieren tegen de kou. Let op: Gelieve voldoende afstand tot de dieren te bewaren en ze niet aan te raken of te voederen.
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Warandeduinen
BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Warandeduinen' bij je overschrijving
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief