Wellemeersen

Provincie Oost-Vlaanderen

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Groot gebied: 50-100 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

1 routes

Wellemeersenpad

wandelpad
11.14km
Gemiddeld 170 minuten wandeltijd

Zien en doen

Wil je de Wellemeersen verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Eric De Tré, 053-66 04 32, of Bruno De Bruyn, 053-67 07 85.

Over dit gebied


Toegankelijkheid

! OPGELET ! Het plankenpad ter hoogte van de Berkenlaan en Rodelaan is tijdelijk niet toegankelijk. De route wordt hier omgeleid. 

Afbeelding
wellemeersen_osm_2023_detail_omleiding.jpg

Dit natuurgebied is vrij toegankelijk op de wandelpaden. In de drassige delen van het gebied zijn knuppelpaden aangelegd, maar na regenbuien zijn laarzen toch onmisbaar. In samenwerking met Toerisme Oost-Vlaanderen en het gemeentebestuur van Denderleeuw werd door het natuurgebied de Welle- en Kapellemeersenwandelroute aangelegd.

Het natuurgebied De Wellemeersen is het mooiste natuurplekje van Denderleeuw, althans toch volgens de leden van Pasar Denderleeuw, dat een oproep lanceerde om het mooiste groene plekje van Denderleeuw te kiezen.

Beschrijving van het natuurgebied

Tussen de dorpskernen van Denderleeuw en Erembodegem (deelgemeente Aalst), de E40 en talrijke spoorlijnen, ligt één van de best bewaarde natuurparels van de Dender verscholen. 

De Dender vormde hier in dit gebied een brede alluviale vlakte. Toen deze rivier nog een beek was en niet door sluizen geregeld werd, overstroomden de omliggende vlakten vaak. Rietlanden, zeggenvelden, elzen-olmenbossen, dottergraslanden en moerasspirearuigten zijn typisch voor dit natuurgebied. Interessante vegetaties zijn te vinden in de verlande zandwinningsputten.

Het gebied heeft een vogelkijkhut met uitzicht op een vloeiweide en een vleermuizenkelder. 

Dieren en planten

Het gebied kent een enorme verscheidenheid aan fauna en flora. Zowat alles komt er aan bod: van hoog naar laag, van nat tot droog, taluds, waterpartijen, hooiweiden in allerlei stadia, ondergelopen elzenbroeken, populierenaanplantingen, brongebiedjes...De Denderstreek op haar best, met meer dan 1400 verschillende planten en 1000 verschillende diersoorten, waarvan de meeste wel één of andere band met het water hebben. Het hoeft geen betoog dat dit een waardevol natuurgebied is.

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Wellemeersen

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Wellemeersen' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water