Witte Netevallei

Provincie Antwerpen

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Middelgroot gebied: 10-50 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

2 routes

Rode wandeling

wandelpad
4.58km
Gemiddeld 70 minuten wandeltijd

Gele wandeling

wandelpad
1.45km
Gemiddeld 22 minuten wandeltijd

Startpunten

Witte Netevallei


Retie
België

Witte Netevallei

Watermolen
Retie
België

Zien en doen

Wil je Witte Netevallei verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak bij Danny Van der Veken, 0478-56 19 32.

Over dit gebied

Opgelet: Er worden momenteel herstellingswerken uitgevoerd aan het plankenpad. De wandeling is intussen nog toegankelijk, maar op sommige plaatsen moet je wel even extra uitkijken.

 

Toegankelijkheid

Het hele jaar door vrij toegankelijk op de paden. Laarzen of stevig schoeisel zijn aangeraden bij regenweer. Honden welkom, aan de leiband.

Met het Leader-project 'Terug naar de toekomst' (2011-2012) heeft Natuurpunt een wandelpad in de Witte Netevallei uitgebouwd tot een natuurhistorisch unicum in Vlaanderen. Langs het pad zijn op verschillende plaatsen infoborden geplaatst met oude foto's, die Henri Van den Wildenbergh op exact die plaatsen genomen heeft in de jaren 1940-1950. Op die manier krijgen wandelaars een goed beeld van de evolutie van het Retiese landschap in de afgelopen halve eeuw. Bovendien is het pad beter toegankelijk dankzij de aanleg van een voetgangersbrug, een uitkijkplatform en een plankenpad. 

 Top

Afbeelding
lijn.jpg

Leuk voor kinderen

Kinderwandeling Hekselienpad: Voor iedereen die houdt van een vleugje magie en gelooft dat heksen ECHT bestaan!

Het Hekselienpad is een avontuurlijke wandeling van ongeveer twee en een halve kilometer om samen met jonge kinderen te doen. Hekselien neemt je mee op rondwandeling door een sprookjesachtig stukje natuur in Retie. Tijdens de wandeling door het heksenbos kom je allerlei leuke opdrachtjes tegen. Hekselien leidt je met haar sterren over het kronkelige pad en toont je de weg over bruggetjes en hooilanden. Het verborgen moeras brengt je tot diep in het bos, helemaal tot aan het heksenspeelplekje!

Vertrek en aankomst: Witte Netevallei, Watermolen, Retie.

Hoe ver ga je stappen: 2,7 km.

Hoe lang ben je onderweg: met kinderen wandel je ongeveer 2 uur, als je onderweg halt houdt om de opdrachtjes uit te voeren en naar de verhalen te luisteren.

De wandeling is enkel voor heksenvoetjes. Omdat er weinig of niet is ingegrepen in dit prachtig stukje natuur, is het pad niet toegankelijk voor buggy’s en rolwagens.

Wil je meer weten over het verhaal van Hekselien en welke opdrachtjes ze voor jou in petto heeft, dan kan je de gratis izi.TRAVEL-app downloaden of het boekje aankopen. 

In het Hekselien-boekje vind je alle opdrachten terug. Daarnaast vind je nog wat leuke spelletjes die je nadien samen kan spelen. Het boekje kost 3,00 EUR en is te koop in het gemeentehuis, De Retiese Watermolen, Taverne 't Meulezicht en bij Calimero Retie.

Deze wandeling is gebaseerd op de gelijknamige prentenboekenreeks van Hekselien, geschreven en geïllustreerd door de Retiese auteur en illustrator An Melis.

 Top

Afbeelding
lijn.jpg

Beschrijving van het gebied

Omdat de Witte en de Zwarte Nete tijdens natte perioden overstromen, wordt er telkens een dun laagje lemig materiaal afgezet. Dat proces is al duizenden jaren aan de gang, waardoor langzaam maar zeker een zandleembodem is ontstaan, die is omgeven door een zandlandschap.

Dicht bij de historische watermolen kan je het rivierlandschap ontdekken, met mysterieuze broekbossen, bloemrijke hooilanden en kletsnatte moerassen in oorden die luisteren naar vreemde namen zoals den Haring, de Weense Putten en de Koeibemdekens.

Als je goed rondkijkt, zie je het netwerk van greppels en grachtjes nog, dat vroeger gebruikt werd om de hoger gelegen gronden licht te ontwateren en de lager gelegen delen te bevloeien met kwelwater. Zo konden de beemden tot drie keer per jaar gemaaid worden. 

Helemaal in het oosten van de Weense Putten bevinden zich de resten van een eigenaardig geologisch fenomeen: een paraboolduin. Dat is een hoefijzervormige droge zandstrook met een verzopen panne of laagte tussen de benen. De duin vormde eeuwenlang de geliefkoosde zavelgroeve voor de gehuchten in de buurt. Als gevolg daarvan blijft er enkel nog een richeltje van over. De rest zit verwerkt in huizen, bruggen en wegen.

 Top

Afbeelding
lijn.jpg

Afbeelding
Kleine modderkruiper

Dieren en planten

Omdat het rivierlandschap van de Witte Netevallei met graslanden, ruigten, moerassen en broekbossen zo goed bewaard is gebleven, voelen zeldzame planten en dieren zoals slangenwortel, ijsvogel en kleine modderkruiper er zich thuis.

Het landschap is een goede thuis voor een aantal planten- en diersoorten die aangepast zijn aan dynamische omstandigheden. In het voorjaar kleuren de graslanden paarswit door de bloei van de pinksterbloem. Op die plant legt het vrouwtje van het oranjetipje haar eitjes in april.

In de venige broekbossen komt de slangenwortel voor en kan je in het voorjaar de nachtegaal horen zingen. Daarnaast zijn de Witte Nete, de Zwarte Nete en de vijvers in den Haring en de Weense Putten van belang voor vele libellen zoals de weidebeekjuffer, de bandheidelibel en de vuurlibel. De rust van het gebied trekt ook reeën en roofvogels aan.

 Top

Afbeelding
lijn.jpg

Natuurbeheer

De foto’s die in het natuurgebied de Witte Netevallei zijn genomen benaderen het landschapsstreefbeeld voor het natuuurgebied de volgende jaren. Op die manier wordt visueel een verband gelegd tussen het landschapsbeeld dat ontstaan was in de Kempen door het eeuwenlange labeur van de plaatselijke keuterboeren en de doelstellingen van het moderne natuurbeheer. Bovendien verweven toerisme (zachte recreatie) en landschapsbeheer zo op een duurzame manier.

Top

Afbeelding
lijn.jpg

Verder wandelen

Wil je nog verder wandelen, dan serveert het wandelnetwerk Kempense Heuvelrug van de provincie Antwerpen 315 kilometer wandelplezier. De wandelkaart kan je verkrijgen bij toeristische diensten aan 8 euro.

Volgende natuurgebied liggen in aangrenzende wandelknooppuntennetwerken:

Buitengoor-De Maat: Kempense Meren met 270 km wandelplezier

Landschap De Liereman: Kempens Landgoed met 415 km wandelplezier

 Top

Afdeling

Witte Netevallei wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Witte Netevallei

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Witte Netevallei' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water