Zaartloopvallei

Provincie Antwerpen

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Klein gebied: < 10 ha

Kaart van het gebied

Zien en doen

Wil je Zaartloopvallei verkennen onder leiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Guy Van Ermen, 014 54 40 53

Over dit gebied


Toegankelijkheid

Het gebied is permanent toegankelijk via de veldwegen. Een landschapswandeling wordt uitgewerkt.

Beschrijving van het gebied

De Zaartloopvallei is een circa 1 km brede depressie die doorsneden wordt door de Grote en de Kleine Zaartloop. Beiden ontstaan hier door overvloedige oppervlakkige kwel. Deze beken draineren het gebied in westelijke richting naar de Grote Nete. De bodems zijn zeer nat en zandlemig van textuur. De Stippelberg vormt een natuurlijk hoger gelegen barrière die de Zaartloopvallei in het zuiden afscheidt van de vallei van de Grote Nete. Noordelijk grenst de vallei aan de hoger gelegen gronden van het voormalige Goorheide. Het is in deze kleine en besloten zone dat oppervlakkig kwelwater opborrelt en beide beken ontstaan. Nabij Ritseldonk vervoegt de Grote Zaartloop de Kleine Laak, om iets verder in de Grote Nete uit te monden.

Dieren en planten

Het gebied is erg interessant voor vogels, kleine zoogdieren en vlinders. Speciale aandacht gaat uit naar de dwergvleermuis, watersnip, blauwborst en ijsvogel. De buizerd broedt in het Lorkenbos. Blauwe knoop en grote bevernel komen nog in kleine restpopulaties voor. Op hoger gelegen gronden tref je nog relatief schrale vegetaties aan, echter vooral op de perceelsranden. Hier vind je zandblauwtje en fijn schapengras.

Natuurbeheer

Natuurpunt Westerlo kocht er in de jaren 1998-2000 een drietal percelen angs de Grote Zaartloop en beheert ze. De hooilanden krijgen een (gefaseerd) maaibeheer, de naaldhoutaanplanten worden geleidelijk vervangen door loofhout, en er is aandacht voor de ontwikkeling van mantel- en zoomstructuren met allerlei struiken en ruigtekruiden. De kleine landschapselementen, met vooral houtkanten en bomenrijen krijgen speciale aandacht.

Voor meer informatie over dit gebied klik hier: "http://www.natuurpuntwesterlo.be"

Afdeling

Zaartloopvallei wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Zaartloopvallei

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Zaartloopvallei' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water