Zandgroeve Ganzemans
Topsoorten: vroedmeesterpad (foto boven), veldkrekel (onder), veenmol en eikelmuis (midden)
Wandelen in Zandgroeve Ganzemans
Op het Plateau van Duisburg, op de grens tussen de deelgemeenten Leefdaal, Neerijse en Duisburg, rijgt Natuurpunt een aantal kleine natuurgebieden aan elkaar langs de oude trambedding van tram 296. Een van de gebieden is de zandgroeve Ganzemans.
- Je kan een mooie wandeling maken langs de oude trambedding en de zandgroeve.
- Langs de wandeling wisselen holle wegen, boscomplexen, weidse vergezichten, herenboerderijen en landelijke waterpartijen elkaar af.
- Echt genieten van de ongekende rust, zo tussen Leuven en Brussel!
Toegankelijkheid
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
-
Geen bewegwijzerde routes aanwezig
Eigenschappen
Kaart van het gebied
Dieren en planten
De groeve herbergt een rijk palet aan grondsoorten wat zich ook uit in de bloemendiversiteit. Verder vind je er grote zijdebij, bastaardzandloopkever, groene loopkever, kleine vuurvlinder, bruin blauwtje, levendbarende hagedis, meerkikker, echt bitterkruid, zandblauwtje, ...
Waarnemingen
Over dit gebied
De zandgroeve Ganzemans werd tot 2002 ontgonnen door de NV De Kock. Naar het einde van de ontginning werd de watertafel geraakt en ontstond er een poel. Omstreeks dezelfde periode werd er een kleine populatie vroedmeesterpadden ontdekt. Een meevaller voor de soort, die voorheen lokaal alleen bekend was van de poel aan de Tersaerthoeve, zo'n kilometer verderop. De vroedmeesterpad is één van de zeldzaamste amfibiesoorten van Vlaanderen. In 2003 werd de poel i.s.m. de NV De Kock heringericht met steenhopen, een schiereiland, enz.
Wat doet Natuurpunt
De vroedmeesterpad gedijt het best in recent aangelegde, vegetatiearme wateren in een open omgeving met voldoende schuilmogelijkheden. Open zand is ideaal voor dit beestje omdat hij zich hier makkelijk kan ingraven en omdat dit bij de eerste zonnestralen snel opwarmt. De zandgroeve vormt dus de 'ideale' habitat, maar het is de laatste jaren gebleken dat regelmatige ruimingen in de poel en de aanleg van nieuwe voortplantingswatertjes erg belangrijk zijn. Het beheer voor de komende jaren is hier dan ook op gericht. We dunnen de bosopslag geregeld uit en zetten sommige verboste stukken om naar grasland.
Begin 2024 werd er een eikelmuis in het natuurgebied ontdekt. Cameraonderzoek leerde al gauw dat de groeve een populatie van deze zeldzame soort herbergt. Een aanpalend perceel met uitstekend eikelmuishabitat kon datzelfde jaar nog worden aangekocht en wordt nu, net zoals de zandgroeve zelf, eikelmuisvriendelijk beheerd.
Meehelpen?
Eenmaal per maand vindt er een werkdag plaats. Hoe meer helpende handen daarbij, hoe beter we dit natuurgebied kunnen beheren. Je kan je vrijblijvend aanmelden voor de maillijst van de werkdagen bij de beheerder, Thomas (zie hieronder).
Vacatures
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Zandgroeve Ganzemans
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners

Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief