Zennebeemden

Provincie Antwerpen

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Middelgroot gebied: 10-50 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

1 routes

Groene wandeling

wandelpad
1.81km
Gemiddeld 27 minuten wandeltijd

Startpunten

Zennebeemden


Mechelen
België

Zien en doen

Wil je dit natuurgebied verkennen onder begeleiding van een ervaren natuurgids? Boek dan een afspraak bij: Gidsenbeheer Bezoekerscentrum Mechels Rivierengebied, tel: 015-43 61 09

Over dit gebied

 

Afbeelding
lijn.jpg

Toegankelijkheid

Het hele jaar door toegankelijk op de paden. Wandelschoenen aanbevolen. Honden zijn welkom aan de leiband.

 Top

Afbeelding
lijn.jpg

Afbeelding
zennebeemden_boom.jpg

Beschrijving van het gebied

Zennebeemden is een oud en bijzonder vochtig gebied dat zich eeuwenlang heeft ontwikkeld op de oevers van de Zenne. Getuige daarvan zijn de oude landschapselementen en houtkanten die al terug te vinden zijn op historische kaarten uit de 18e eeuw. Heel lang werd het gebruikt als productiebos, waar de hoge, oude populieren stille getuigen van zijn.

Rond 1970 werd het noordelijke deel tijdelijk gerooid en als werkplaats gebruikt tijdens de aanleg van de E19 snelweg.  Nadien werd dit teruggegeven aan de natuur waardoor we er een relatief jong bos vinden met pioniersvegetatie op begroeide zandruggen.

Het gebied maakt een belangrijke groene verbinding tussen de Barebeek- en Zennevallei en de andere Mechelse natuurgebieden rond de Dijle en de Leuvense Vaart.

 Top

Afbeelding
lijn.jpg

 Dieren en planten

Het gebied heeft een verrassend grote natuurwaarde. Buurtbewoners spotten er geregeld roofvogels zoals buizerds en uilen, en af en toe duikt er zelfs een reetje op.

In de lente landen er op het ingesloten grasland geregeld ooievaars en word je bij de eerste zonnestralen begroet door vele voorjaarsbloeiers zoals de bosanemoon.
In de herfst wijzen verschillende soorten paddenstoelen, zwammen en korstmossen je de weg door het gebied.
Tevens zijn er een heleboel poelen, de beemden, die kenmerkend zijn voor dit type bos. Dat verklaart meteen ook de relatief hoge vochtigheid van de paden. Roofvogels zoals de buizerd, ransuil en slechtvalk en predatoren zoals de vos en steenmarter voelen zich hier thuis.

 Top

Afbeelding
lijn.jpg

Afbeelding
zennebeemden_grasland.jpg

 Natuurbeheer

Het bos wordt zoveel mogelijk met rust gelaten: een beperkt aantal paden wordt vrijgemaakt van omgevallen bomen, hier en daar wordt schors op de paden gelegd om ze beter begaanbaar te maken, overhellende bomen worden omgezaagd. De graslanden worden de komende jaren verarmd zodat de taaie grassen plaats maken voor een diverse wilde bloemenpracht.

 Top

Afbeelding
lijn.jpg

Verder wandelen in de buurt?

VriezenbroekHet Vriezenbroek in Zemst ligt tussen de Zenne en de Barebeek. De Broekstraat scheidt het natuurgebied in twee delen. Weiden worden afgewisseld met bospartijen, die voornamelijk bestaan uit wilgensoorten.

Top

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Zennebeemden

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Zennebeemden' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water