Het verschil tussen de boerenzwaluw, huiszwaluw en gierzwaluw

Echte (en andere) zwaluwen herkennen

Iedereen kent die sierlijke, donkerblauwe/bijna zwarte vogeltjes met een witte buik. Met hun slanke lichaam en gevorkte staart zoeven ze acrobatisch door het luchtruim. We herkennen ook allemaal die typische kommetjesvormige nesten tegen de huizen geplakt of in stallen. 

Tijdens de zomer is er bij ons een aanbod aan insecten, dus komen zwaluwen hier broeden en jongen grootbrengen. Al vliegend, vangen en verorberen ze honderden insecten. Enkel insecten eten ze, niets anders op het menu. Na de zomer, als het aantal insecten afneemt, trekken ze naar het zuiden om te overwinteren. Via Frankrijk en Spanje of via Italië vliegen ze tot in tropisch of zelfs zuidelijk Afrika. Net zoals vele andere trekvogels vliegen ze in groep naar hun winterverblijfplaats. In het voorjaar komen ze terug en ze zijn erg honkvast. Elk jaar zoeken ze hun oude nestplaats opnieuw op en als het nest verdwenen is, ontstaat er toch wel wat paniek. Dan moeten ze eerst nog een nieuw huisje bouwen voor ze aan de kroost kunnen beginnen.

Echte zwaluwen

Drie van de vijf Europese zwaluwsoorten leven bij ons: de boerenzwaluw, huiszwaluw en oeverzwaluw.
De rotszwaluw wordt hier enkel als dwaalgast waargenomen en de roodstuitzwaluw komt alleen in het gebied rond de Middellandse Zee voor.

Andere zwaluwen

Gierzwaluwen, die ook bij ons voorkomen, delen enkel hun naam met de andere soorten. Voor de rest zijn ze helemaal niet verwant en zijn het dus geen echte zwaluwen. De gierzwaluw en de andere zwaluwen hebben zich onafhankelijk van elkaar ontwikkeld en zijn op een gelijkaardige manier geëvolueerd. Ze hebben zich aangepast aan een vergelijkbare manier van voeden: snel en wendbaar vliegend met opengesperde bek, vangen ze insecten in volle vlucht.

En dan is er nog de nachtzwaluw,  een unieke vogel. Hij behoort tot een aparte familie: de nachtzwaluwen, waarvan we bij ons maar één soort kennen. Nachtzwaluwen vormen dus een eigen familie, die verre verwantschap heeft met de gierzwaluwen, maar niet met de ‘echte’ zwaluwen. Ze lijken zelfs niet zo op zwaluwen...