Kleine tuin met grote impact

Afbeelding
Afbeelding van kleine, natuurvriendelijke tuin
Wim Dirckx

Tips voor een kleine tuin

Kleine beetjes maken een groot verschil. Want zelfs een kleine tuin kan zich ontpoppen tot een levende oase waar de natuur zich thuis voelt. Ga aan de slag en maak er je eigen natuurlijk plekje van. Van mooie bloemborders, hagen en kleine bomen: we zetten al onze tips op een rijtje.

In 3 stappen

1. Doe wat minder

Laat de natuur gewoon haar gang gaan. Ruim wat minder op en doe alleen wat nodig is. Je tuin vraagt zo minder onderhoud waardoor jij meer kan genieten. Spontaan begint er vanalles te groeien. En geen paniek: dat is geen onkruid, maar het zijn waardevolle soorten die van nature in je buurt voorkomen.

2. Maak gebruik van verticale ruimte

Heb je een grote muur of kale afscheiding? Laat er klimplanten tegen groeien zoals klimop, wilde kamperfoelie, wilde wingerd of bosrank. Zo ziet je tuin er snel een stuk groener uit. Maar wist je al dat haag- en klimplanten een thuis zijn voor veel soorten?

3. Tegel eruit, plant erin

Kleine tuinen bestaan vaak nog voor een groot deel uit verharding. Haal hier en daar een tegel weg en zet er een prachtige plant in de plaats. Heb je een verhard pad doorheen je tuin? Breek het (deels) uit en kies voor boomschijven, houtsnippers of een waterdoorlatend pad.

Afbeelding
Egel onder struiken
Pixabay

Aan de slag in de lente

Tijdens de lente verandert je tuin in sneltempo. Al klaar voor de eerste vlinders? Steek je handen uit de mouwen en tover dit seizoen je tuin om.

  1. Tijdens de lente zijn je vogels druk in de weer met het bouwen van hun nest en zoeken ze natuurlijk voedsel voor de jongen. Het voedsel moet nu meer kalk en eiwit bevatten, bijvoorbeeld meelwormen of fijngestampte eierschalen. Vetbollen en pinda’s bied je nu beter niet meer aan. Zo voeder je de vogels in je tuin.
  2. Heb je nog geen bijenhotel ophangen? Doe het vlug. Een insectenhotel vergt bovendien geen onderhoud. Je moet het dus niet proper maken voor je het weer ophangt.
  3. Gazon bemesten? We dachten het niet! Wil je meer leven in je gazon? Met een paar eenvoudige ingrepen kan je van jouw gazon een stukje tuin vol leven maken.

Kies inheemse planten

Met de juiste inheemse planten, trek je veel leven naar je tuin. De natuur is als een complexe puzzel: zonder de juiste planten, geen insecten en geen leuke tuinvogels. Hieronder vind je wat mooie voorbeelden. Onderzoek eerst je bodem en controleer of de plant wel past in jouw tuin. 

Probeer telkens zoveel mogelijk het natuurlijke landschap na te bootsen. Door de begroeiing te variëren, voelen vogels en andere dieren zich helemaal thuis. Zorg voor een goede overgang van bodembedekkers naar kruiden en andere planten in borders, naar struiken en bomen. Want wist je dat je zelf bomen in een kleine tuin kan zetten?

Ontdek alle planten in onze Natuurpunt Winkel. Voor leden altijd met 10% korting!

Icon
Icoon_Groot - Blad

Tip! Ga op stap in de buurt

Ga eens rondwandelen op een natuurlijk plekje of gebied in de buurt. Ontdek wat er spontaan groeit, want deze soorten zijn het meest geschikt voor de regio waar je woont. De kans is groot dat ze al groeien in je tuin of binnenkort opduiken. Laat ze dus zeker staan.

Meest gespot in jouw tuin

Afbeelding
Foto van emmer, laarzen
NP

Bomen en struiken in een kleine tuin

In een kleine tuin, zijn struikvormige soorten of kleinere bomen een goede keuze. Door de bomen te knotten of in hakhoutbeheer te houden, kan je ze zo klein houden als je wil.

Enkele soorten die weinig plek nemen en met enkele stam uitgroeien zijn de lijsterbes, de boswilg, de veldesdoorn of, op vochtige grond, de zwarte els. Wil je meer weten over bomen?

Wat zegt de wet?

Hou je natuurlijk wel altijd aan de regels om ongemak met buren te vermijden. Bomen in de tuin moeten volgens de wet 2 meter afstand houden van de perceelgrens. Maar hoe verder van de perceelgrens, hoe zekerder dat je bent. Dan heb je ook geen probleem met overhangende takken.

Hagen kunnen gemeenschappelijk op de perceelgrens geplant worden of anders minstens 50cm op je eigendom.

Afbeelding
Veldesdoorn blad
NP
Afbeelding
Insectenzomer banner Dieter Coppens 2025
NP

Hoeveel insecten kan jij digitaal vangen?

Insecten bestuiven onze planten, ruimen dood hout op en zijn voedsel voor andere dieren. Kortom, ze zijn de ware superhelden van onze natuur. Helaas slinkt het aantal insecten de laatste decennia zienderogen. Tijd dus voor actie! Daarom dagen we iedereen uit om tijdens de Insectenzomer, van 1 juni tot en met 31 augustus, zo veel mogelijk insecten digitaal te vangen met de app ObsIdentify. 

Doe mee met onze grote challenge

Meer tips en tuinweetjes