13. Kievit (Animalinas)

Afbeelding
Kievit (Animalinas)
Stefaan Van Damme

Locatie: Spoorwegbrug E19 (Zemst)
Kunstenaar: Dzia
Financierder: Stad Mechelen

Misschien zag je het al: een vogeltje dat in de lente boven de akkers bizarre stunts uithaalt. Een witte buik, een zwarte rug en een lange zwarte kuif. Hij vliegt even rechtdoor, lijkt dan ineens naar beneden te vallen, maar kan nog net op tijd uit zijn duik komen.

Misschien dacht je zelfs: scheelt er iets aan die vogel? Kunnen vogels dronken worden?

Maar dit is het kievit-mannetje. En met die acrobatische krachttoeren hoopt hij indruk te maken op, u raadt het al, het kievit-vrouwtje. Wie zou daar nu niet voor vallen? Maar de vrouwtjes zijn niet zo gemakkelijk te overtuigen. Ze geven ook punten voor gezelligheid, want van het mannetje wordt een mooi nest op de grond verwacht, versierd met grassprieten.

Als alles goed gaat vindt het mannetje zijn partner. Paren doen ze snel. Heel snel. Enkele seconden maar. Hun relatie daarentegen is van lange duur en ze broeden samen hun eieren uit. Als de jongen uit het ei komen, blijven ze nog vijf weken in het nest. Daarna zoeken ze hun eigen weg.

De kievit trekt. 

En soms best ver. Sommige kieviten overwinteren in Engeland of Frankrijk, anderen gaan tot Noord-Afrika!

Wat eet de kievit? Insecten, weekdieren en spinnen. Ze hebben ook een leuke truc om regenwormen te vangen. Ze tokkelen met hun poten op grond. De regenworm denkt dan dat het regent, komt naar boven en wordt lekker opgegeten.

Wat heeft de kievit nodig? Kort grasland. En dat hebben we hier helaas minder en minder. Intensieve landbouw en pesticiden kunnen het de kievit moeilijk maken. Gelukkig zorgt Natuurpunt ervoor met lokale landbouwers dat deze graslanden en bijgevolg de Kievit meer ruimte krijgen.

Tekst: Thomas More
Ingesproken door: Hanne Verbruggen

Audio file
Beluister hier
Afbeelding
Kievit
Wim Dirckx