17. Kokmeeuw (Animalinas)

Afbeelding
Kokmeeuw (Animalinas)
Natuurpark Rivierenland

Locatie: Zennebrug Hombeeksesteenweg (Mechelen)
Kunstenaar: Dzia
Financierder: Mechelen Klimaatneutraal
Pers: Gazet van Antwerpen

De meeste mensen associëren meeuwen met de zee, maar de kokmeeuw vind je overal waar water te vinden is. Favoriete broedplaats: een gezellig, zompig moeras. Wie graag in de winter op reis gaat, zal de kokmeeuw ook eerder herkennen zonder zijn typerende zwarte kap op zijn hoofd, die hij in feite enkel tijdens zijn verblijf in België draagt. In landen waar hij overwintert, is zijn klederdracht, sorry: vederdracht, haast volledig wit. 

Met zijn sierlijke witte veren en elegante grijze vleugels lijkt hij misschien een serieuze vogel, maar laat je niet misleiden. Zodra hij zijn zwarte kopveer in de zomer opzet, transformeert hij in een luchtacrobatiek artiest. Hij duikt en dartelt door de lucht alsof hij in een onzichtbare achtbaan zit, met het plezier van een kind in een speeltuin, aanstekelijke lach incluis. Als je ooit een groepje van deze meeuwen hebt gehoord, weet je dat hun geluid klinkt als een vrolijke kakofonie van giechelende stemmen. Ze lachen om alles – een vis die uit hun snavel glipt, een golf die hen natspettert, of gewoon om de simpele vreugde van het vliegen.

Dus de volgende keer dat je een kokmeeuw ziet, neem even de tijd om zijn komische capriolen te bewonderen. Want in de wereld van de vogels brengt Larus ridibundus niet alleen leven in de brouwerij, maar ook een gezonde dosis gelach.

Tekst: Hidde Moens
Ingesproken door: Hanne Verbruggen

Audio file
Beluister hier
Afbeelding
Kokmeeuw
Wim Dirckx

Financierder Stad Mechelen aan het woord:

Stad Mechelen is samen met heel wat partners de drijvende kracht achter het Natuurpark Rivierenland, een park met de ambitie om meer dan 5.000 hectare natuur te beschermen, te verbinden en toegankelijker te maken. We willen de Mechelaar en bezoekers van onze regio dichter bij de natuur brengen. De rijkdom aan geweldige dieren die er vandaag is, maken we tastbaar dankzij het kunstproject Animalinas. 

Meer dan 40 soorten kan je ondertussen ontdekken, al wandelend, lopend of fietsend: van het uiterst zeldzame pimpernelblauwtje tot het meeste recente werk van de kamsalamander. Al deze kunstwerken vertellen het verhaal van de lokale dieren in al hun schoonheid en nodigen mensen uit om stil te staan bij de biodiversiteit in hun omgeving. Via deze kunstwerken beschrijven we het belang van de soortenrijkdom in onze natuurpark en hoe we deze verder kunnen beschermen en versterken. Door aan natuurherstel te doen, hopen we zo verdwenen soorten opnieuw een thuis te geven hier in Natuurpark Rivierenland. Meer robuuste natuur is van groot belang voor de mensen zelf: meer robuuste natuur maakt onze stad en omgeving sterker en weerbaarder voor klimaatveranderingen. Herstel van bijvoorbeeld de wetlands en de vele broeken zorgt voor een betere buffer bij overvloedige wateroverlast, maar ook voor verkoeling wanneer de temperaturen stijgen.

Stad Mechelen is ook zelf sponsor van verschillende werken waaronder de vermiljoenkever, egel, knautiabij, ringslang en ooievaar. Het zijn maar enkele van de vele opvallende Mechelse bewoners van het natuurpark. We hopen nog vele nieuwe bewoners een gezicht te geven en zo de liefde voor de natuur, de fauna en flora, te vergroten bij alle Mechelaars. En wie de natuur liefheeft, zal er ook vanzelf meer zorg voor dragen.

Ingesproken door: Patrick Princen

Audio file
Beluister hier