Locatie: Loods De Vlaamse Waterweg nv, Heindonkstraat (Klein-Willebroek)
Kunstenaar: Dzia
Financierder: WWF, Willebroek en Regionaal Landschap Rivierenland
Pers: Gazet van Antwerpen en Het Laatste Nieuws
De otter, een echte acrobaat van de waterwegen, is een fascinerend zoogdier dat bekendstaat om zijn schuwe maar speelse aard en lenige bewegingen. Zijn lichaam is een compromis voor een amfibische levenswijze. De meeste afstand legt hij af op het land, maar met een glanzende, bruine vacht en een gestroomlijnd lichaam glijdt hij ook moeiteloos door onze rivieren en kan hij wel tot 2 minuten onder water blijven, waar hij zich voedt met andere Rivierenlandbewoners, zoals paling, baars en snoek, al doet hij zich net zo graag tegoed aan watervogels, woelratten en rivierkreeften.
Hun schuilplaatsen, meestal te vinden aan de oevers van rivieren en meren, zijn bestaande boomholtes of ondergrondse holen. Ook riet of struikgewas kan dienst doen voor een rustplaats overdag.
Helaas hebben otters het in veel delen van Europa moeilijk gehad door vervuiling en verlies van hun leefgebied. Sinds eind jaren 80 werd de soort niet meer in België waargenomen, maar in 2012 ving een wildcamera in het Smeetshof een glimps op van dit schattige diertje. Sindsdien worden er vele inspanningen geleverd om deze charmante dieren te beschermen en hun populaties te herstellen. De otterspotters onder ons zullen het wel knap moeilijk hebben, vanwege hun schuwe karakter en nachtelijke escapades, maar wie weet heb je geluk en zie je er eentje vrolijk door het water tuimelen, of zelfs van een zelfgemaakte glijbaan schuiven!
Tekst: Hidde Moens
Ingesproken door: Sander Gillis
Financierder Regionaal Landschap Rivierenland, WWF en Gemeente Willebroek aan het woord:
Rivierenland is een uniek groenblauw netwerk gevormd door de Rupel, Dijle, Nete, Schelde en Zenne. Nergens in Vlaanderen komen zoveel rivieren samen. De zoetwatergetijdenwerking zorgt voor een bijzondere fauna en flora.
De terugkeer van de Europese otter is hiervan een fantastisch voorbeeld. De otter is uiterst zeldzaam in Vlaanderen, maar zijn aanwezigheid wijst op een verbeterde waterkwaliteit in onze wateren. Samen met onze partners WWF, Regionaal Landschap Rivierenland, Regionaal Landschap Schelde-Durme en Agentschap voor Natuur en Bos bundelen we onze krachten rond de natuur in de Scheldevallei.
Met de muurschildering van kunstenaar DZIA willen we zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met de Europese otter in zijn habitat.
De gemeente Willebroek is heel begaan met biodiversiteit. De gemeente ondertekende onder andere het Lokaal Energie - en Klimaatpact 2.1 in juni 2023. Dit zijn (klimaat)doelstellingen vanuit Vlaanderen die de lokale besturen dienen te behalen tegen 2030. Rond biodiversiteit ligt de focus op extensief maaibeheer, acties rond ontharding en beplanting en bestrijding van invasieve exoten. Biodiversiteit werd ook meegenomen bij de opwaardering van Park den Blijk. Dit project ondersteunt de verscheidenheid aan natuur en beschermt de natuur door bepaalde stukken niet toegankelijk te maken.
Specifiek voor de otter realiseerde Willebroek een doorsteek voor de otter aan de kruising tussen de Stuyvenbergbaan en de Zwarte Beek. Die bestaat uit twee droge tunnels langs de Zwarte Beek en loopplanken in de koker van de Zwarte Beek zelf.