28. Buizerd (Animalinas)

Afbeelding
Buizerd (Animalinas)
Natuurpark Rivierenland

Locatie: Bezoekerscentrum Mosterdpot (Duffel)
Kunstenaar: Dzia
Financierder: Natuurpunt Oude Spoorweg
Persartikel: Het Laatste Nieuws

De grassprieten om je heen zijn wel tien keer groter dan jij. Vlotjes spring je over de wortel van een distel. Met je snorharen lukt het je aardig om je weg te vinden, op zoek naar lekkere zaadjes of sappige kruiden.

Je bent een veldmuis.

Wat gebeurt er vóór je? Is er rechts van jou iets? Links? Nergens gevaar? Nee, alles is veilig. Maar toch word je verrast. Door een schaduw die plots van boven komt. IJzersterke klauwen om je nek, en dan niets meer.

Ja, dat was hem: de buizerd. Hoog in de lucht zweefde hij. En met zijn ongelooflijk scherpe zicht zag hij ver beneden zich een klein veldmuisje zijn weg door het hoge gras banen. Dan sloeg hij toe.

Jagen doen ze op twee manieren. Tijdens de zomer kan je ze gezapig zien zweven op warme luchtlagen terwijl ze op zoek zijn naar een prooi. Als het kouder is zoeken ze een hoge uitkijkpost van waar ze hun omgeving in de gaten houden.

Hun nest bouwen ze hoog in de bomen. Daar legt het vrouwtje in mei (het spreekwoord, u kent het wel), twee tot vier eieren. Na een broedtijd van rond de 30 dagen verschijnen de jongen. Rond hun drie of vier jaar zijn die jongen op hun beurt geslachtsrijp. Buizerds worden trouwens best wel oud. Ze kunnen 26 jaar bereiken in het wild, en nog enkele jaren meer in gevangenschap.

Ons veldmuisje zal hier misschien niet zo blij mee zijn, maar het gaat goed met de buizerdpopulatie in Vlaanderen! Er zijn er zo’n 3000 tot 3500 en elk jaar komen er meer bij. De buizerd is niet meer bedreigd.

Tekst: Thomas More
Ingesproken door: Roos Van Acker

Audio file
Beluister hier
Afbeelding
Buizerd
Wim Dirckx