Locatie: Brughoofd Infrabel, Duivenstraat (Mechelen)
Kunstenaar: Dzia
Financierder: Stad Mechelen
De knautiabij is een zeldzame bij die in natuurpark rivierenland alleen in Kauwendaal voorkomt. Het is een vrij grote sierlijke zandbij die onder de grond leeft. De knautiabij is alleen te vinden op de groeiplaatsen van beemdkroon of Knautia Arvensis. Dat is de wetenschappelijke naam van die mooie paarse bloem, waar de knautiabij naar vernoemd is. Beemdkroon bevat veel nectar en is terug te vinden op zonnige spoogwegbermen en graskanten. Maar ook de verspreiding van die plant is de laatste jaren sterk afgenomen. En als ze toch ergens aanwezig is wordt er dikwijls in juni of juli gemaaid en net in die maanden hebben de knautiabijen de beemdkroonbloemen nodig.
In die maanden verzamelen de vrouwtjes stuifmeelkorrels van de beemdkroon voor hun larven, die leven in broedcellen in ondergrondse gangen. De nectar gebruiken ze om zelf op te eten. De mannetjes daarentegen zie je nooit rondvliegen met stuifmeel of dat soort taakjes, zij zoeken enkel maar vrouwtjes om mee te paren ... die mannen toch!
Tekst: Hidde Moens
Ingesproken door: Staf Coppens
Financierder Stad Mechelen aan het woord:
Stad Mechelen is samen met heel wat partners de drijvende kracht achter het Natuurpark Rivierenland, een park met de ambitie om meer dan 5.000 hectare natuur te beschermen, te verbinden en toegankelijker te maken. We willen de Mechelaar en bezoekers van onze regio dichter bij de natuur brengen. De rijkdom aan geweldige dieren die er vandaag is, maken we tastbaar dankzij het kunstproject Animalinas.
Meer dan 40 soorten kan je ondertussen ontdekken, al wandelend, lopend of fietsend: van het uiterst zeldzame pimpernelblauwtje tot het meeste recente werk van de kamsalamander. Al deze kunstwerken vertellen het verhaal van de lokale dieren in al hun schoonheid en nodigen mensen uit om stil te staan bij de biodiversiteit in hun omgeving. Via deze kunstwerken beschrijven we het belang van de soortenrijkdom in onze natuurpark en hoe we deze verder kunnen beschermen en versterken. Door aan natuurherstel te doen, hopen we zo verdwenen soorten opnieuw een thuis te geven hier in Natuurpark Rivierenland. Meer robuuste natuur is van groot belang voor de mensen zelf: meer robuuste natuur maakt onze stad en omgeving sterker en weerbaarder voor klimaatveranderingen. Herstel van bijvoorbeeld de wetlands en de vele broeken zorgt voor een betere buffer bij overvloedige wateroverlast, maar ook voor verkoeling wanneer de temperaturen stijgen.
Stad Mechelen is ook zelf sponsor van verschillende werken waaronder de vermiljoenkever, egel, knautiabij, ringslang en ooievaar. Het zijn maar enkele van de vele opvallende Mechelse bewoners van het natuurpark. We hopen nog vele nieuwe bewoners een gezicht te geven en zo de liefde voor de natuur, de fauna en flora, te vergroten bij alle Mechelaars. En wie de natuur liefheeft, zal er ook vanzelf meer zorg voor dragen.