Locatie: Cabine Fluvius, Tivolilaan (Mechelen)
Kunstenaar: Dzia
Financierder: Stad Mechelen
Stel je voor: je ligt ’s nachts wakker en je wil eens iets anders dan schaapjes tellen. Een leuke variant is stekels van de egel tellen. Wedden dat je voor de 9000 in slaap ligt? Want zoveel kunnen het er zijn. Niet opgerold ziet dit beestje er best schattig uit met zijn spitse snuit, kleine ogen, korte oren en lange pootjes die hem snel doen lopen en graven alsof de duivel hem op de hielen zit. Je vindt hem in loofbossen en op grasweides.
Hij verorbert zowel gewervelde als ongewervelde dieren, eieren en planten. Zijn scherpe neus doet hem snel kevers, regenwormen, slakken en rupsen lokaliseren. Ze zijn dus natuurlijke ongediertebestrijders zonder planten te beschadigen.
Hoe paren deze stekelige diertjes in de lente? De vrouwtjes zijn vaak moeilijk te veroveren en rennen stekelig weg wanneer een mannetje in de buurt komt. Maar een moedig Casanova mannetje haalt haar in, omcirkelt haar met veel gesnuffel en overwint haar. Na 5 weken worden gemiddeld 5 jongen geboren. Moeder egel runt helemaal alleen het huishouden voor minstens 2 weken terwijl vader egel solo de bloemetjes buitenzet. Soms is het zo’n gezellig sfeertje dat ze beslissen om nog samen te overwinteren in het geboortenest.
Op 10 jaar tijd is de egelpopulatie gehalveerd. Een mix van voedseltekorten, het verdwijnen van hun geliefd leefgebied en ook het verkeer dat harder rijdt dan zij kunnen rennen, zijn de boosdoeners. Hoe kunnen we hulp bieden?
Een natuurlijke tuin met verbinding tussen andere tuinen via egelwegels is bijzonder behulpzaam en een goed begin. Wil je nog meer doen? Doe -het- zelvers, haal je gereedschapskist boven en maak schattige houten egelhuisjes met praktische toegangstunnels voor in je tuin. Plaats ook waterschalen en voederbakjes met droog kattenvoer, pinda’s en zonnebloempitten als feestmaaltijd in de nabijheid van dichte begroeiing. De egelpopulatie zal je dankbaar zijn.
Tekst: Hidde Moens
Ingesproken door: Sander Gillis
Financierder Stad Mechelen aan het woord:
Stad Mechelen is samen met heel wat partners de drijvende kracht achter het Natuurpark Rivierenland, een park met de ambitie om meer dan 5.000 hectare natuur te beschermen, te verbinden en toegankelijker te maken. We willen de Mechelaar en bezoekers van onze regio dichter bij de natuur brengen. De rijkdom aan geweldige dieren die er vandaag is, maken we tastbaar dankzij het kunstproject Animalinas.
Meer dan 40 soorten kan je ondertussen ontdekken, al wandelend, lopend of fietsend: van het uiterst zeldzame pimpernelblauwtje tot het meeste recente werk van de kamsalamander. Al deze kunstwerken vertellen het verhaal van de lokale dieren in al hun schoonheid en nodigen mensen uit om stil te staan bij de biodiversiteit in hun omgeving. Via deze kunstwerken beschrijven we het belang van de soortenrijkdom in onze natuurpark en hoe we deze verder kunnen beschermen en versterken. Door aan natuurherstel te doen, hopen we zo verdwenen soorten opnieuw een thuis te geven hier in Natuurpark Rivierenland. Meer robuuste natuur is van groot belang voor de mensen zelf: meer robuuste natuur maakt onze stad en omgeving sterker en weerbaarder voor klimaatveranderingen. Herstel van bijvoorbeeld de wetlands en de vele broeken zorgt voor een betere buffer bij overvloedige wateroverlast, maar ook voor verkoeling wanneer de temperaturen stijgen.
Stad Mechelen is ook zelf sponsor van verschillende werken waaronder de vermiljoenkever, egel, knautiabij, ringslang en ooievaar. Het zijn maar enkele van de vele opvallende Mechelse bewoners van het natuurpark. We hopen nog vele nieuwe bewoners een gezicht te geven en zo de liefde voor de natuur, de fauna en flora, te vergroten bij alle Mechelaars. En wie de natuur liefheeft, zal er ook vanzelf meer zorg voor dragen.
Ingesproken door: Patrick Princen