36. Vermiljoenkever (Animalinas)

Afbeelding
Vermiljoenkever (Animalinas)
Stefaan Van Damme

Locatie: F1-tunnel, Duivenstraat (Mechelen)
Kunstenaar: Dzia
Financierder: Stad Mechelen
Persartikel: Het Laatste Nieuws

De vermiljoenkever is een opvallende kever uit de familie van de platte schorskevers dankzij zijn glanzende, helrode kleur en platte vorm. Die vorm komt van pas bij zijn verscholen bestaan onder de schors van dode bomen. Je zult dit roofdiertje voornamelijk terugvinden in vochtige bossen, houtwallen en lanen waar ze smullen van de aanwezige insectenlarven. Alleen om te paren verlaten ze hun schuilplaats in de lente.

Onder de boomschors leven de larven van vermiljoenkever gedurende twee jaar en verorberen er kleine ongewervelende diertjes. In de winter stoor je ze best niet, want dan doen ze hun winterslaap. Vanaf het voorjaar gaan ze op pad om weer wat lekkers te vinden.

Speur dus zeker in loofbossen en gemengde bossen, want daar vertoeft deze kever graag. Op zonnige dagen nemen ze graag de tijd om te zonnebaden.
De vermiljoenkever is momenteel gelukkig geen bedreigde diersoort meer, maar is wel een Europees beschermde soort.

Tekst: Hidde Moens
Ingesproken door: Staf Coppens

Audio file
Beluister hier
Afbeelding
Vermiljoenkever
Jeroen Mentens (Vilda)

Financierder Stad Mechelen aan het woord:

Stad Mechelen is samen met heel wat partners de drijvende kracht achter het Natuurpark Rivierenland, een park met de ambitie om meer dan 5.000 hectare natuur te beschermen, te verbinden en toegankelijker te maken. We willen de Mechelaar en bezoekers van onze regio dichter bij de natuur brengen. De rijkdom aan geweldige dieren die er vandaag is, maken we tastbaar dankzij het kunstproject Animalinas. 

Meer dan 40 soorten kan je ondertussen ontdekken, al wandelend, lopend of fietsend: van het uiterst zeldzame pimpernelblauwtje tot het meeste recente werk van de kamsalamander. Al deze kunstwerken vertellen het verhaal van de lokale dieren in al hun schoonheid en nodigen mensen uit om stil te staan bij de biodiversiteit in hun omgeving. Via deze kunstwerken beschrijven we het belang van de soortenrijkdom in onze natuurpark en hoe we deze verder kunnen beschermen en versterken. Door aan natuurherstel te doen, hopen we zo verdwenen soorten opnieuw een thuis te geven hier in Natuurpark Rivierenland. Meer robuuste natuur is van groot belang voor de mensen zelf: meer robuuste natuur maakt onze stad en omgeving sterker en weerbaarder voor klimaatveranderingen. Herstel van bijvoorbeeld de wetlands en de vele broeken zorgt voor een betere buffer bij overvloedige wateroverlast, maar ook voor verkoeling wanneer de temperaturen stijgen.

Stad Mechelen is ook zelf sponsor van verschillende werken waaronder de vermiljoenkever, egel, knautiabij, ringslang en ooievaar. Het zijn maar enkele van de vele opvallende Mechelse bewoners van het natuurpark. We hopen nog vele nieuwe bewoners een gezicht te geven en zo de liefde voor de natuur, de fauna en flora, te vergroten bij alle Mechelaars. En wie de natuur liefheeft, zal er ook vanzelf meer zorg voor dragen.

Ingesproken door: Patrick Princen

Audio file
Beluister hier