37. IJsvogel (Animalinas)

Afbeelding
Animalinas IJsvogel
Katleen Den Roover

Locatie: Brughoofd Infrabel, F1 Vrouwvliet (Mechelen)
Kunstenaar: Dzia
Financierder: Vlaamse Milieumaatschappij (VMM)
Pers: Gazet van Antwerpen

De ijsvogel is met zijn opvallend blauwe en oranje kleuren een van de meest kleurrijke vogels in onze omgeving. Je kan hem met geen enkele andere inheemse vogel verwarren.

Met zijn lange, dolkvormige snavel jaagt hij voornamelijk op kleine visjes en waterinsecten. IJsvogels leven bij heldere beken en rivieren en zitten vaak op een laaghangende tak boven het water te loeren naar hun prooi. In ons Natuurpark Rivierenland zit hij dus helemaal op zijn plek!

Ze graven tunnels in oeverwanden om te broeden. Ondanks hun kleurrijke verschijning zijn ze schuw en vooral tijdens de winter kwetsbaar, ook al doet hun naam anders vermoeden.

Wist je dat de IJsvogel model stond voor de Japanse hogesnelheidstreinen? Doordat ze amper spatten maken bij het duiken, werd de neus van de bullet train gebaseerd op hun snavel, om extreem luide drukgolven uit smalle tunnels te vermijden. Hoewel niet zo snel als de trein, kunnen ze snelheden tot 80 km/u bereiken tijdens het vliegen. Meer dan een blauwe schim die laag over het water scheert, heb je dus zelden gezien van de IJsvogel. Kan jij ‘m spotten, azend op zijn volgende prooi?

Tekst: Hidde Moens
Ingesproken door: Sander Gillis

Audio file
Beluister hier
Afbeelding
IJsvogel
Wim Dirckx

Financierder Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) aan het woord:

De Vlaamse Milieumaatschappij gaat voor een positieve impact op het milieu. We willen onze omgeving leefbaar en klimaatbestendig maken. Daarvoor zetten we samen met partners in op een duurzaam lucht-, water- en klimaatadaptatiebeleid.

Verlies van de biodiversiteit heeft een enorme impact op de klimaatverandering, ecologie en het menselijk welzijn. Waar mogelijk herstellen we daarom de natuurlijke toestand van onze waterlopen én valleien. We laten waterlopen terug meanderen, ontwikkelen natuurlijke oeverzones en zorgen voor een aaneengesloten netwerk. Zo krijgt watergebonden natuur weer kansen en stimuleren we de natuurlijke waterzuivering. Vissen, ongewervelde dieren en planten, waaronder heel wat bedreigde en zeldzame soorten, vinden zo terug hun weg naar onze waterlopen.

Het Animalinas-project toont dat soorten enkel succesvol kunnen zijn als hun leefomgeving kwalitatief is. Zo zal het ecologische oeverherstel van de Vrouwvliet een positieve impact hebben op het waterleven, alsook op een iconische soort zoals de IJsvogel. Het verbeteren van de waterkwaliteit en het systematisch wegwerken van vismigratieknelpunten, waardoor vissen opnieuw vrij kunnen zwemmen, zich voortplanten, voedsel zoeken en hun leefgebied uitbreiden, creëert dan weer kansen voor vissoorten zoals de paling, een iconische maar bedreigde trekvis.