![Paling (Animalinas)](/sites/default/files/styles/tablet/public/2024-06/Leen-Van-de-Sande_Animalinas%20%286%29.jpg?itok=rYxHXnyq)
Locatie: Monding Barebeek (Muizen, Mechelen)
Kunstenaar: Dzia
Financierder: Vlaamse Milieumaatschappij (VMM)
Pers: Gazet van Antwerpen
De tot de verbeelding sprekende, slangachtige Europese aal, of paling voor de vrienden, is een mysterieuze, maar typische trekvis. Niet omdat het lijkt alsof iemand een gewone vis uit verveling heeft uitgerokken en terug in het water heeft gezet, maar omdat hij zijn leven begint in de Sargassozee in de Caraïben en vervolgens duizenden kilometers zwemt om in onze modderige wateren op te groeien, waar hij zich voedt op waterpissenbedden, vlokreeftjes en zelfs kleinere vissen zoals de pos.
De paling staat bekend om zijn vermogen om zowel in zoet als zout water te leven, een echt waterwonder. Na vele jaren van avontuur en ontdekking keert hij terug naar zijn geboorteplaats, de Sargassozee, om te paren en een nieuwe generatie palingavonturiers op weg te sturen.
In ons natuurpark krijgt de bekende term ‘paling in ‘t groen’ een heel andere betekenis: we zitten hier omringd in het groen, in een beschermd natuurgebied, waar we de paling als bedreigde diersoort alle kansen willen geven die we ‘m in het verleden door vervuiling, visserij en overconsumptie hebben ontnomen.
Dus de volgende keer dat je een paling ziet, bedenk dan niet “wat een delicatesse, die moet ik vangen,” maar bedenk dat je kijkt naar een vis met een epische levensreis en een glibberige charme die moeilijk te weerstaan is!
Ingesproken door: Jan Jaap van der Wal
Financierder Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) aan het woord:
De Vlaamse Milieumaatschappij gaat voor een positieve impact op het milieu. We willen onze omgeving leefbaar en klimaatbestendig maken. Daarvoor zetten we samen met partners in op een duurzaam lucht-, water- en klimaatadaptatiebeleid.
Verlies van de biodiversiteit heeft een enorme impact op de klimaatverandering, ecologie en het menselijk welzijn. Waar mogelijk herstellen we daarom de natuurlijke toestand van onze waterlopen én valleien. We laten waterlopen terug meanderen, ontwikkelen natuurlijke oeverzones en zorgen voor een aaneengesloten netwerk. Zo krijgt watergebonden natuur weer kansen en stimuleren we de natuurlijke waterzuivering. Vissen, ongewervelde dieren en planten, waaronder heel wat bedreigde en zeldzame soorten, vinden zo terug hun weg naar onze waterlopen.
Het Animalinas-project toont dat soorten enkel succesvol kunnen zijn als hun leefomgeving kwalitatief is. Zo zal het ecologische oeverherstel van de Vrouwvliet een positieve impact hebben op het waterleven, alsook op een iconische soort zoals de IJsvogel. Het verbeteren van de waterkwaliteit en het systematisch wegwerken van vismigratieknelpunten, waardoor vissen opnieuw vrij kunnen zwemmen, zich voortplanten, voedsel zoeken en hun leefgebied uitbreiden, creëert dan weer kansen voor vissoorten zoals de paling, een iconische maar bedreigde trekvis.