6. Bruine kikker (Animalinas)

Afbeelding
Natuurpark Rivierenland
Sophie Steenwegen

Locatie: Cabine Fluvius, Broekelei (Keerbergen)
Kunstenaar: Dzia
Financierder: Gemeente Keerbergen
Persartikel: Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad

De Rana temporaria ofwel de bruine kikker is een robuuste kikker die tot wel 11 cm groot kan worden. Een knappe verschijning, die je terug kan vinden in verschillende variaties bruin met donkere bruinzwarte stippen en een masker dat van aan de neusgaten, over de ogen tot aan de bovenkant van de voorpoten loopt. Over zijn rug lopen twee huidplooien en op de achterpoten zijn er donkere banden aanwezig.

In tegenstelling tot sommige andere kikkersoorten is de bruine kikker een stille kikker. Hij maakt een geluid dat lijkt op een zacht gebrom en is maar tot enkele tientallen meters ver te horen. Met hun zwoele stem proberen de mannetjes tijdens de paartijd de vrouwtjes te veroveren. In de voortplantingswateren kan je tussen maart en april dan ook massaal veel kikkerdril zien want één vrouwtje kan een eiklomp leggen van wel 700 tot 4500 eitjes.

Van al die romantiek krijgt de kikker natuurlijk ook veel honger. Verschillende ongewervelden zoals: sprinkhanen, kevers, mieren, spinnen en wormen staan standaard op zijn menu maar af uitzonderlijk eet hij ook wel eens kleine gewervelde dieren zoals andere kleinere kikkers of zelfs muizen.

De bruine kikker wordt in het dialect ook wel eens een aardepuit, landpuit en veldpuit genoemd. Wist je trouwens dat de inwoners van Berlare zo de bijnaam puitenkloppers hebben gekregen? Omdat vroeger arme inwoners van de stad de kikkers vingen om hun achterpoten te kunnen verkopen als delicatessen aan de plaatselijke restaurants.

Gelukkig dat we vandaag, in plaats van op de kikkers te jagen, ervoor willen zorgen dat deze dieren kunnen blijven deel uitmaken van onze lokale fauna door zorg te dragen voor hun natuurlijke habitat. Help jij mee?

Tekst: Natuurpunt
Ingesproken door: 

Afbeelding
Natuurpark Rivierenland
Wim Dirckx

Financierder Gemeente Keerbergen aan het woord:

Als gemeente zoeken we steeds naar mogelijkheden om met de natuur te verbinden, o.a. in de Dijlevallei, op een manier die gedragen wordt door alle belanghebbenden; onze inwoners, natuurverenigingen en landbouwers. Zo willen we streven naar een maximale bescherming van de biodiversiteit. 

Het project Animalinas binnen Natuurpark Rivierenland illustreert deze samenwerking. Met kunstwerken en een uitgestippelde fietsroute verbinden we bestaande natuurgebieden. De drie Animalinas-werken in Keerbergen brengen onze lokale fauna in beeld en maken ze zichtbaar voor zowel inwoners als bezoekers van buiten de gemeente. Zo zetten we onze natuur nog meer in de kijker!