9. Rietvoorn (Animalinas)

Afbeelding
Rietvoorn (Animalinas)
Erik Van Eycken

Locatie: Districtsgebouw De Vlaamse Waterweg nv (Kampenhout)
Kunstenaar: Dzia
Financierder: De Vlaamse Waterweg nv
Pers: HLN en Ring TV

De rietvoorn is een vrolijke verschijning in onze meren en sloten. Met zijn glinsterende gouden schubben en felrode vinnen is hij een echte blikvanger. Deze vis houdt van waterplanten, waar hij zich verstopt en zijn maaltje bij elkaar scharrelt. Hij eet vooral insecten, algen en kleine waterdiertjes. Hoewel deze vissen door het eten van plankton een impact kunnen hebben op hun ecosysteem, worden ze van nature in toom gehouden door een gezonde snoekpopulatie. Doordat hij ook op het menu van de paling staat, draagt hij nog meer bij aan een gezond, herstellend ecosysteem. Kortom, een charmante en nuttige inwoner van ons natuurpark Rivierenland!

Tekst: Hidde Moens
Ingesproken door: Ward Kerremans

Audio file
Beluister hier

Financierder De Vlaamse Waterweg nv aan het woord:

De Vlaamse Waterweg nv beheert de bevaarbare waterwegen in Vlaanderen en stimuleert het transport via de binnenvaart. 

Als waterwegbeheerder draagt De Vlaamse Waterweg nv ook zorg voor de vispopulaties en hun leefomgeving in de kanalen en rivieren die we beheren. 

Vispopulaties worden geregeld geconfronteerd met barricades die de migratie naar een ander leefgebied belemmeren of met het verdwijnen van geschikt leef- en paaigebied. Daarom legde de Vlaamse Waterweg nv verscheidene vispaaiplaatsen langs de kanalen aan, zowel binnen- als buitendijks.

Langs de Maas worden aan de mondingen van zijrivieren ook vistrappen voorzien, zodat hier de vismigratie naar bovenstroomse paaiplaatsen terug mogelijk wordt. Tot op vandaag lopen er monitoringsprojecten in onze waterwegen, in samenwerking met het INBO en het ANB om de effecten van deze paaiplaatsen op het visbestand te evalueren, en waar nodig opnieuw over te gaan tot actie. Op deze manier wil de Vlaamse Waterweg nv zich blijven inzetten voor het in stand houden van een gezond visbestand in zijn kanalen en waterlopen.

De Vlaamse Waterweg nv is ook mede uitvoerder van het Sigmaplan, dat Vlaanderen beschermt tegen overstromingen van getijdenrivieren bij stormtij. We leggen daarvoor een keten van overstromingsgebieden aan en geven de rivieren opnieuw de ruimte om te overstromen. Zo ontstaat er unieke getijdennatuur, met slikken, schorren en wilgenvloedbossen. Deze waardevolle natuur geeft zuurstof aan de rivier en dat komt ook het visbestand ten goede. Daar profiteren dus ook de Pos en de Rietvoorn van!