
Massa's insecten gespot
De eerste Insectenzomer 'Niet meppen, wel appen' zit erop. Tussen 1 juni en 31 augustus vingen bijna 40.000 waarnemers maar liefst 1.500.000 insecten. Een massa insecten? Ja. Maar toch komen er uit die massa waarnemingen heel wat verontrustende signalen naar voor: bij heel wat insectensoorten zien we een achteruitgang.
Welke soorten deden het goed? Welke gaan achteruit? Werden er uitzonderlijke soorten gespot? In het rapport lees je de interpretatie van de resultaten.
DE EINDRESULTATEN


Expert Wim Veraghtert: “We weten al langer dat dagvlinders de meest populaire insecten zijn, maar ik had verwacht dat de top tien diverser zou zijn, met dus een lager aandeel dagvlinders. Dat de meest geziene libel pas op plaats 23 in de ranking zou staan, had ik niet verwacht.”


TOP 10 PER SOORTENGROEP






DE INSECTENZOMER IN JOUW GEMEENTE
Het Laatste Nieuws over insecten in jouw buurt.
De hele zomer lang bracht HLN nieuws over de insecten in jouw stad of dorp. Een rariteit gespot in jouw regio? Waren er deze zomer heel veel of net heel weinig libellen? In welke gemeente werden de meeste insecten waargenomen met de challenge van de Insectenzomer?
Alles was live te volgen op HLN.be of via de HLN app.
Welke gemeente ving de meeste insecten?
Gent scoort het hoogst: zowel op aantal soorten, als op aantal insectenspotters en aantal insecten. Verder zien we in de top tien nog een aantal grote steden zoals Brugge en Antwerpen. Ze scoren hoog omdat er veel mensen deelnamen (in Gent bijna 2500) en omdat ze een grote oppervlakte hebben met naast stedelijke omgeving ook natuur. Maar tegelijkertijd zien we dat er in die steden ook veel verschillende soorten te vinden zijn. Dat toont aan hoe flexibel insecten wel zijn.
In alle 327 gemeenten zijn er insecten geappt tijdens de campagne, behalve in de gemeente Herstappe. Op HLN.be/insecten kan je nu de resultaten zien van alle gemeentes.
Wat kan jouw gemeente doen voor insecten?
Ook jouw gemeente kan een grote impact hebben op de omstandigheden van insecten. Minder maaien, insectenhotels plaatsen of invasieve soorten aanpakken bijvoorbeeld. Hier vind je 10 tips voor een insectenvriendelijke gemeente.
NIEUWE EDITIE VAN DE INSECTENZOMER IN 2024
Ja hoor, zo'n succes verdient een vervolg. In 2024 loopt de Insectenzomer weer van 1 juni tot 31 augustus. Een hele zomer lang zoomen we in op een verschillende soorten insecten en bezorgen we je de beste tips van onze experten, zoektips, de mooiste natuurgebieden en leukste weetjes.
Zo krijg je ook de resultaten van onze actie 'Niet meppen, wel appen'. Hoeveel kevers, vlinders en juffers werden al gevangen? Welke straffe soorten werden gespot? Allemaal samen helpen we de insecten in Vlaanderen in kaart brengen. Jij verneemt het als eerste!
NATUURBERICHTEN EN INSECTEN IN HET NIEUWS
- Insectenzomer Natuurpunt: massa’s insecten gespot, maar verontrustende resultaten
- Draagt fijn stof bij aan de achteruitgang van de insecten?
- Vlinderstand nog steeds ondermaats
- Al zes bijen herontdekt in 2023
- Wat zullen we drinken? Ook vlinders hebben hun voorkeuren.
- Tweede vindplaats voor grote spoorspin in België
- Wie had dat gedacht: vuurvliegjes ontdekt in Laken
- 500.000ste insect gevangen tijdens Insectenzomer van Natuurpunt
- Radio 1 - Nieuwe feiten - Joeri Buiten: "Het loont de moeite om eens diep in de ogen van dazen te kijken. Je zal prachtige patronen zien."
- Tamariskwespvlinder duikt op aan Westkust
- Recordaantallen bladrollers in erg matig nachtvlinderjaar
