“Verbod neonicotinoïden belangrijk momentum voor groenere landbouw”

Het Europees Parlement heeft zonet ingestemd met een verbod op neonicotinoïden, een zenuwgif waar nuttige bestuivers als bijen aan ten onder gaan. Ondanks België weliswaar, dat zich onthield. “Dit is een momentum voor de landbouw om afstand te nemen van hulpmiddelen die de opbrengst misschien wel vergroten maar het ecosysteem waarin we nog generaties moeten boeren langzaam onderuit halen. Dat dit voor sommige teelten zoals suikerbieten moeilijker is, daar hebben we begrip voor. We vragen dan ook dat het landbouwbeleid de betrokken boeren de nodige ondersteuning geeft om die omslag te maken. Buurlanden tonen aan dat biologische bieten rendabel kunnen zijn, en we zien in eigen land Tiense Suiker ook zo’n project opstarten. Dat stemt hoopvol, voor boer én bij, aldus Freek Verdonckt, landbouwexpert van Natuurpunt.
Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme wierp op dat de bietensector niet zonder de superpesticiden zou kunnen en dat lagere opbrengsten het voortbestaan van de sector in gevaar zou brengen. Zelfs bijen zouden geen baat hebben bij het verbod, want bij een verbod zouden boeren voortaan minder milieuvriendelijke producten gebruiken. Daarmee lijkt het alsof we moeten kiezen tussen pest en cholera, vindt Natuurpunt, terwijl in deze afweging het belang van ons ecosysteem voorop staat en voor landbouw in het bijzonder het behoud van nuttige bestuivers. Daarnaast hebben buurlanden als Duitsland en Nederland zich wél achter het verbod geschaard, terwijl bietenteelt ook daar een belangrijke sector is.
Natuurpunt roept beleidsmakers in België op om deze beslissing van het Europees Parlement als een momentum aan te grijpen. In plaats van achterpoortjes te zoeken en naar andere gifstoffen te grijpen, kiest een toekomstgericht landbouwbeleid ervoor om boeren volop te ondersteunen in de zoektocht naar natuurvriendelijke alternatieven. Dat daar nu een Europees kader voor bestaat moet ons helpen, want iedereen staat voor dezelfde opdracht. Bij-vriendelijke suiker zou bovendien ook een economische meerwaarde kunnen opleveren voor bietentelers die er de laatste jaren ondanks de hoge opbrengsten weinig aan overhouden.
Neonicotinoïden zijn voor bijen wat asbest is voor mensen: praktisch en goedkoop maar sluipend gevaarlijk. In tegenstelling tot andere pesticiden worden neonicotinoïden door de plant opgenomen. Neonics zijn van nicotinen afgeleid en werken op zenuwstelsel van bijen en andere levende organismen waardoor ze letterlijk het noorden kwijt raken en verzwakken. Het zenuwgif zit in de bladeren, bloemen, wortels, stengels, pollen en de nectar en schakelt alles uit wat zich daarvan bedient. Maar erger nog: de plant neemt niet alle pesticiden op die in de coating zat. Een deel spoelt weg in de bodem en verder naar de waterlopen, waardoor insecten, bodem- en waterleven in contact komen met het gif. Wanneer die op hun beurt als voedsel dienen voor vogels en andere dieren, wordt duidelijk dat neonicotinoïden een bedreiging zijn voor het hele ecosysteem.
De kogel is nu door de kerk. Maar de defensieve positie van België, eenzaam en alleen in Noord- en West-Europa stemt ons toch ongerust. In het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid zullen lidstaten zelf kunnen beslissen hoe ze landbouw milieuvriendelijker zullen maken. Natuurpunt hoopt dat België zich op dat moment wél bij de koplopers plaatst.
Resultaten van de stemming:
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week