Afbeelding

2018 in 18 beelden

21 dec 2018
Categorieën
Natuurbericht

En hop: een jaar vloog voorbij. Welke gebeurtenissen staan in het collectief natuurgeheugen gegrift? Wat onthouden we van 2018?

2018 wordt het jaar van wolf. De gezenderde wolvin Naya zet rond de jaarwisseling voet op Vlaams grondgebied. Later krijgt ze gezelschap van een mannetje, August. Het hele jaar verblijft het stel in de buurt van de vallei van de Zwarte Beek. Vrijwilliger Thomas Eerdekens maakt dit unieke beeld van de wolvin. Natuurpunt CVN brengt de wolven tot in je huiskamer via een boeiende webinar met wolvenexperts.

Een poolwervel houdt amfibieën extra lang in hun winterslaap. Wanneer de voorjaarstrek eindelijk losbarst, staan vrijwilligers massaal klaar om hen veilig de weg over te helpen. 235.669 amfibieën worden gered, bij 272 verschillende overzetacties. Dat is een absoluut record. Heel veel kinderen helpen een handje.

Natuurpunt Gent koopt ruim 35 hectare natuur in de Vinderhoutse Bossen. Natuurpunt stelt het bos na bijna een eeuw open in samenwerking met de stad Gent en de Vlaamse overheid. Op een jaar tijd is ruim 100.000 euro opgehaald om de aankoop te financieren. In totaal heeft Natuurpunt 350 hectare bijkomende natuur aangekocht in 2018.

Hopsakee! De hop broedt weer in Vlaanderen. Het vogeltijdschrift Natuur.oriolus rapporteert over een geslaagd broedgeval in een tuin in Weelde, het eerste sinds 1981. Hoppen eten vooral grote insecten waaronder sprinkhanen, wespen, veenmollen en mestkevers. Die doen het dit jaar opvallend goed als gevolg van de warme en lange zomer.

Voor het eerst komt graspapier als commercieel product op de Belgische markt. De grondstof van het papier zijn beheerresten: maaisel uit de natuurgebieden van Natuurpunt en het ANB. Drukkerij Zwartopwit gaat als eerste drukken op het graspapier. Meer over GrasGoed

Natuurpunt heeft een Best of the Best Life Nature Award gewonnen voor het natuurherstelproject Life Kleine Nete. Zeg gerust: de gouden medaille op het Europees kampioenschap natuurbeheer. Life is een belangrijke Europese hefboom voor het natuurbeleid in Vlaanderen. Natuurpunt start dit jaar een nieuw project: Life Groene Vallei, in het drukbevolkte gebied tussen Leuven, Brussel en Mechelen.

Zijn de dagen van de kievit geteld? Natuurpunt trekt aan de alarmbel: uit onderzoek van de studiedienst in Vlaams-Brabant blijkt dat amper 1 op 10 kievitnesten succesvol is. De typische landbouwvogel heeft te lijden onder zware landbewerking en vermesting. Natuurpunt doet voorstellen om het tij te keren.

De 17de eeuwse watermolen van Meerhout wordt gerenoveerd en omgebouwd tot een fiets- en wandelcafé dat dienst kan doen als toegangspoort voor Het Grote Netewoud. Vrijwilligers steken zelf de handen uit de mouwen. Intussen wordt met alle betrokken partners en eigenaars een samenwerkingsovereenkomst getekend over de ambitieuze toekomstplannen voor de watermolensite.

2018 is kurkdroog. Vooral in vennen en plassen is dat dramatisch. Vlinders krijgen te maken met uitgedroogde nectarplanten, amfibieën en vissen met algenbloei en superzeldzame planten als de grote wolfsklauw lijken hun plek in Vlaanderen door de droogte definitief verloren te hebben. Om de natuur weerbaarder te maken tegen grote droogte, bouwt Natuurpunt in de Kalmthoutse heide een kleischerm.

In Vlaanderen verdwijnt 6 hectare per dag onder het beton. Maar waar draait de betonmolen het snelst? Natuurpunt heeft de cijfers voor het eerst op gemeenteniveau berekend en gebundeld in een betonrapport. Het rapport wordt opgepikt in lokale en nationale media en zorgt voor discussie en inspiratie, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen.


Afbeelding
afbeelding12.jpg


Natuurpunt koopt het Kluizenbos op de grens van Aalst en Affligem.
Het domein zal voor het eerst in 100 jaar opengesteld worden voor het publiek. Buurtbewoner Louis Paul Boon schreef nog cursiefjes over het gebied en de iconische Kluiskapel.

In de vijfdelige Youtube-reeks ‘Watermannen’ sturen Joeri Cortens en Frank Resseler elkaar het veld in met een uitdaging: spot een tot de verbeelding sprekend dier, dat helemaal afhankelijk is van proper water. Ze trekken daarvoor Vlaanderen rond: van de Maasvallei tot in de haven van Antwerpen. En er valt nog meer moois te bekijken: Frank Resseler maakt een documentairefilm over de terugkeer van de natuur in Het Grote Netewoud, Haspengouw en Noord-Limburg.

34.000 bomen gaan de grond in tijdens de plantacties van Bos voor iedereen in Sint-Katelijne-Waver, Zottegem en het Meetjesland. Op dezelfde dag en op tientallen locaties in heel Vlaanderen steken buurtbewoners, jeugdbewegingen en andere enthousiastelingen de vrijwilligers een handje toe tijdens de Dag van de Natuur.

Gruwelijk beeld uit natuurgebied de Damvallei in Destelbergen. Er zijn reeën gestroopt vlak bij een veelbezocht fiets- en wandelpad. De natuurinspectie grijpt niet in wegens onderbemanning. Een prangend probleem voor de handhaving van het natuurbeleid in Vlaanderen. De lokale afdeling brengt de zaak onder de aandacht.

Bijna 500 aanwezigen op de algemene vergadering van Natuurpunt in Gent. Er worden een reeks concrete maatregelen genomen die de eenheid en de bestuurlijke cultuur van de vereniging moeten versterken. De voorstellen worden met een grote meerderheid aanvaard.

Natuur- en landschapszorg, het maatwerkbedrijf dat opgericht werd in de schoot van Natuurpunt, viert haar 20ste verjaardag. 178 natuurarbeiders die uit de boot vallen in onze kenniseconomie, pikken er opnieuw de draad op. Hun harde werk in de natuur is zinvol, en het vormt tegelijk een springplank naar de reguliere arbeidsmarkt.

De zagerij van Natuurpunt in Ekeren bouwt mee aan The Flame, het podium van de warmste week van Studio Brussel. Houtkunstenaar Robin Kay verrast met beestige decoratie en een heuse selfie-troon. Het bedrijf Stihl kiest Natuurpunt uit als goed doel en zamelt 25.000 euro in voor Natuurpunt Meetjesland.