900.000 euro voor natuurherstel in Demervallei

Vandaag startte Natuurpunt met grote werken om de natuur in de Demervallei tussen Rotselaar en Diest te herstellen. In aanwezigheid van Manu Claes, burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem vond de eerste spadesteek plaats voor een resem technische ingrepen die de waterhuishouding in het natuurgebied zullen verbeteren. Voor de werken krijgt Natuurpunt belangrijke financiële steun van The Coca-Cola Foundation en van de Europese Commissie, in totaal maar liefst 900.000 euro.
Aan de Mortelbroekstraat in Scherpenheuvel-Zichem zette Natuurpunt vandaag de eerste spadesteek om een buis met terugslagklep te installeren in het natuurgebied Demervallei. De werken maken deel uit van een natuurherstelproject waarbij ook al de grondwaterstanden werden verhoogd, afgelopen zomer. Zo ontstaat een geschikte leefomgeving voor planten en dieren die floreren in vochtige biotopen en wordt het cultuurhistorische landschap van moerassige hooilanden hersteld. Bovendien stroomt het water dat gebufferd wordt in de vallei, niet in de kelders van omwonenden en vult die natte natuur de drinkwaterreserves aan. Dat is nodig, want vooral in de zomer krimpen ze steeds verder.
"Op verschillende plaatsen is het eeuwenoude grachtensysteem aangetast: de grondwaterstanden zijn er in de zomer te laag en in de winter zijn er overstromingen met water van slechte kwaliteit”, vertelt Bram Cannaerts van Natuurpunt, die de werken coördineert. “We willen het water opnieuw langzaam in de bodem laten dringen. Dat doen we door het water langer in de kleine grachten vast te houden en de oude grachten terug te gebruiken, die een langere weg naar de rivier afleggen. Door op strategische plaatsen buizen met een terugslagklep te plaatsen, houden we het regenwater langer vast in de natuurgebieden en vermijden we stroomafwaarts een piekdebiet na hevige regenval”
Steun van The Coca-Cola Foundation en de Europese Commissie
Het natuurherstelproject in de Demervallei krijgt onder meer de steun van The Coca-Cola Foundation, het internationale liefdadigheidsfonds van de bekende drankenproducent. “Coca-Cola wil duurzaam omgaan met water en stelt zichzelf als doel om wereldwijd 100% van het water dat het gebruikt voor zijn dranken terug te geven door steun aan waterprojecten”, vertelt Ben Bijnens, country manager van Coca-Cola Services. “Die ambitieuze doelstelling hebben we – als eerste grote voedingsbedrijf – in 2015 wereldwijd al bereikt, maar dat wil niet zeggen dat we op onze lauweren rusten. Vandaar dus deze investering. Het project in de Demervallei is trouwens het tweede in België na het Stappersven in Kalmthout dat financieel door de Coca-Cola Foundation wordt gesteund. Momenteel lopen er 248 projecten in 71 verschillende landen rond grondwatervoorraden.”
Daarnaast beschouwt ook de Europese Commissie de Demervallei als Europees bedreigde natuur en maakt er via LIFE-project ‘Hageland’ geld voor vrij. The Coca-Cola Foundation en de Europese Commissie investeren elk zo’n 450.000 euro in het project van de Demervallei.
Toegankelijkheid Demervallei wordt verbeterd
De Demervallei tussen Diest en Rotselaar is een van de best bewaarde valleien van Vlaanderen. Grote delen zijn altijd drassig gebleven en zijn nooit ontgonnen. Andere delen zijn lang ontwaterd geweest, maar zijn nu verlaten omdat het niet langer rendabel is om er landbouw op te bedrijven. De vrijwilligers van Natuurpunt zijn al meer dan dertig jaar actief in acht deelgebieden in de Demervallei en beheren er 640 hectare natuur. De regio is een mozaïek van wilde natuur met bevers en cultuurhistorische landschappen met hooiweiden vol vlinders en bloemen. Die natuurontwikkeling krijgt nu een extra stimulans.
“In het project kunnen we ook een tiental zonevreemde weekendhuisjes opruimen die aan Natuurpunt werden verkocht of geschonken,” licht Bram Cannaerts verder toe. “Naast de voordelen voor de rust en het landschap, kan de overheid ook besparen op de kosten voor waterzuivering omdat die lozingspunten van vuil water niet langer moeten opgevangen worden. En tot slot zullen we ook de toegankelijkheid van de natuurgebieden verbeteren. Er komt een uitkijkplatform, een plankenpad en een wandelbrug over de leigracht. Zodat delen natte natuur ook met kinderen en kinderwagens kunnen verkend worden.” De werken in de Demervallei lopen nog drie jaar.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week