Afbeelding
Bessenbandzweefvlieg
Benny Cottele

Acteurs in je tuin: zweefvliegen

30 apr 2024
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie

Lelijk, irritant en saai. Dat is het beeld dat we hebben van vliegen. Maar ze verdienen dat imago niet. Er bestaat trouwens veel meer dan de beruchte huisvliegen en bromvliegen. In ons land komen enkele duizenden soorten vliegen voor en daar zitten heel wat pareltjes tussen. Neem bijvoorbeeld de zweefvliegen: een grote vliegenfamilie met de meest uiteenlopende kleuren, vormen en maten. Ook in je eigen tuin kun je er heel wat ontdekken. Zweefvliegen zijn dé centrale gast tijdens onze Wildeplantenbeurs in de Bourgoyen op 5 mei. Leer ze die dag beter kennen en help hen door wilde bloemen te kopen!

Jef Hendrix, medewerker Natuurpunt en zweefvliegenkenner

Meesters in vermomming

Zweefvliegen danken hun naam aan het feit dat ze statisch in de lucht kunnen blijven ‘zweven’. Daarvoor slaan ze enkele honderden keren per seconde met hun vleugels. Op een zonnige dag zie je ze vaak doodstil in de lucht hangen boven de vegetatie.

Zweefvliegen kunnen niet steken of bijten. Ze zijn dus een gemakkelijke prooi voor vogels en andere insecteneters. Heel wat soorten hebben daar iets op gevonden. Door hun lichaamsvorm, kleuren en beharing bootsen ze insecten na die wel gevaarlijk zijn. Zonder het te weten zag je al vaak de kegelbijvlieg en de blinde bij, die sprekend op een honingbij lijken. De hommelreus heeft lange haren, waardoor ze moeilijk te onderscheiden is van een hommel. En de snorzweefvlieg en bessenbandzweefvlieg lijken met hun gele strepen wat op wespen. Al deze soorten kwam je ongetwijfeld al tegen in je tuin, maar je dacht misschien dat het steekbeesten waren. Wil je weten of je te maken hebt met een bij of wesp of net met een zweefvlieg, let dan vooral op de kop. Vliegen hebben veel grotere ogen en hebben korte antennen. Bij bijen en wespen zijn de antennen lange draadjes. Vliegen hebben ook twee vleugels in plaats van vier.

Alle hulp is welkom

Net als vele andere insecten gaat het aantal zweefvliegen sterk achteruit. Je kan ze zelf helpen door je tuin insectenvriendelijker te maken. Kies voor inheemse bloemen, gebruik geen pesticiden, laat hoekjes verwilderen. Weg met de strakke gazons en exotische planten, welkom insecten. In ruil zorgen de zweefvliegen voor bestuiving, voor bestrijding van bladluizen, en houden ze de natuur in stand als onmisbaar onderdeel van de voedselketen.

Ga zeker eens (met de Obsidentify-app) op stap in je tuin en bekijk de bijen en wespen eens goed. Misschien word je al jaren voor de gek gehouden door ongewapende vliegen. Een nieuwe wereld zal voor je opengaan.