Naast de enorme investering in verantwoorde natuurinrichtingswerken, streeft het beheerteam van De Blankaart er al lang naar om het waterpeil in het gebied te verhogen. In het bijzonder in het voorjaar, wanneer broedvogels zich vestigen en wanneer trekvogels er komen bijtanken. Dit jaar kwam die droom uit: het gebied lag er nooit zo nat bij als nu. Dat werpt zijn vruchten af, maar het effect op het aantal vogels in het Blankaartbekken overtreft toch alle verwachtingen.
Drassig landschap vol vogels
Voor het eerst sinds 1952 liggen de Blankaartbroeken er in het voorjaar weer nat bij. De pompen die het gebied bemalen zijn dit jaar ingesteld op een peil in functie van de natuurdoelstellingen. De vogels laten ons meteen zien dat ze het goed vinden. Het aantal steltkluten, een soort die vooral in het Mediterrane gebied erg algemeen is, is haast niet meer te tellen: in elke plas foerageren er verschillende en we schatten het totaal op 20. Broedvogels als kluut, tureluur, kleine plevier, grutto en kievit zitten er in grote getale, maar ook doortrekkers worden massaal waargenomen: bontbekplevieren, bosruiters, zwarte en groenpootruiters en baltsende kemphanen vullen het drassige landschap. Zelfs een zeldzame poelruiter kwam op bezoek. Zomertalingen laten zich bewonderen als nooit tevoren. Tijdens een bootexcursie langs de rietkragen van de Blankaartvijver hoorden we een waar concert van zowaar 9 snorren, een behoorlijk zeldzame broedvogel in België. Het ochtendkoor wordt aangevuld met blauwborst, rietzanger, kleine karekiet, waterral, en zelfs het gehoemp van de roerdomp blijft niet onopgemerkt. De afgelopen dagen werden er zomaar eventjes 4 roepposten van deze mythische reigersoort vastgesteld. Verschillende bruine kiekendieven patrouilleren de rietvelden en -kragen, terwijl boomvalken de luchtshow verzorgen. Blauwe reigers, lepelaars, kleine zilverreigers en koereigers vliegen heen en weer naar de gemeenschappelijke broedkolonie.
(Zeearend in de Blankaart - Wim Bovens)
Binnenkort een eerste broedgeval van zeearend in Vlaanderen?
Maar de blikvanger bij uitstek dit voorjaar is het paar zeearenden, dat sinds 21 april 2023 vrijwel dagelijks wordt gezien in de omgeving van De Blankaart. Het gaat om twee onvolwassen vogels, die wellicht op verkenning zijn naar een toekomstige broedplaats. Het gebeurde al meermaals dat er een zeearend neerstreek om te eten en te rusten, maar het is voor het eerst dat we gedurende meerdere dagen een koppeltje op bezoek krijgen. We kijken hoopvol uit naar wat dit paartje in de toekomst zal brengen.
Onvolwassen vogels zijn nog niet geslachtsrijp dus tot broeden kan het nu nog niet komen, maar gezien het broedsucces van de zeearend in onze buurlanden, zou het best wel eens kunnen dat de zeearend ook bij ons tot nestbouw en tot broeden komt. Het zou een primeur zijn voor Vlaanderen.
De Blankaart is, dankzij de inspanningen van Natuurpunt en het Agentschap Natuur en Bos (ANB), een perfect leefgebied geworden: er is voldoende water en heel veel voedsel. Hoewel we het huidige paartje uitsluitend meerkoeten zagen grijpen, kunnen zeearenden ons in de toekomst helpen om de overzomerende ganzenpopulatie onder controle te houden. De toekomst van de Blankaart ziet er goed uit. Als op een dag in de nabije toekomst ook de bever en de otter arriveren, dan knalt de champagne.
Tekst: Guido Vandenbroucke (Conservator De Blankaart)
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief