invasieve exoot
Hoogstwaarschijnlijk vernam je de afgelopen weken via tal van kanalen dat deze ook bij ons terug is vastgesteld.
De Amerikaanse stierkikker kon zich sinds 2000 vestigen in Vlaanderen, waarschijnlijk via uitzettingen in tuin- en natuurlijke vijvers. Sindsdien breidde deze kikker van formaat zijn leefruimte in de provincie Antwerpen uit over tientallen kilometers en honderden vijvers, voornamelijk in de vallei van de Grote Nete. De vraatzucht van deze invasieve exoot gecombineerd met de afwezigheid van natuurlijke vijanden heeft een enorme impact op inheemse soorten. Bijkomend wordt gevreesd dat de kikker ziektekiemen verspreidt die schadelijk zijn voor onze inheemse amfibieën. Om de verdere verspreiding in Vlaanderen een halt toe te roepen, werden sinds 2012 verschillende uitroeiingscampagnes opgestart. Eén daarvan is het LIFE 3n-bullfrog project, waarin een geïntegreerde aanpak centraal staat.
Hiermee wil men de definitieve vestiging en uitbreiding van deze invasieve exoot in Limburg koste wat het kost voorkomen. Deze aanpak is dan ook een mooi voorbeeld van een early-detection-rapid-response systeem in de praktijk, en hoe eDNA-analyse hierin een sleutelrol kan spelen. (info nieuwsbrief INBO 2022)
Hageven
Ook in ons Hageven is deze soort in 2007 al eens eerder vastgesteld en zijn toen exemplaren gevangen geworden en bleef het nadien, ogenschijnlijk stil.
Al werden er de afgelopen jaren evenwel geen (hoorbare of visuele) waarnemingen meer gedaan toonde huidig onderzoek via eDNA-analyse duidelijk aan dat er in ons Hageven en verder in Pelt op enkele locaties terug aanwezigheid is.
Geen goed nieuws dus en is een verhoogde waakzaamheid zeker aangewezen.
Melden
Vandaar ook de oproep om alle waarnemingen van deze soort te melden via Welkom - Waarnemingen.be opdat er tijdig en gericht kan ingegrepen worden om blijvende vestiging en verdere verspreiding te voorkomen.
De kans dat je hem meteen te zien zal krijgen is eerder gering en zal het eerder het typische geluid, lijkend op een loeiende koe of een diep zinderend Whrum,Whrum zijn dat je aandacht zal trekken. Mocht je hem toch kunnen waarnemen zijn oa. de typische gele blaas, de opvallende grote oren en het ontbreken van een rugstreep die hem van onze andere kikkers onderscheid. Amerikaanse stierkikker | Natuurpunt
Meer info:
Een toekomstige infostand zal je in ons bezoekerscentrum zeker verder op weg helpen als je interesse hebt om deze soort mee in kaart te brengen.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief