Afgelopen maandag werden in de Antwerpse Haven twee Grote bruine vleermuizen ontdekt. Het paar kwam onbedoeld terecht in een Amerikaans vrachtschip, en maakte zo mee de oversteek naar België.
Het koppel vleermuizen verschool zich in een container met houtlading die per schip van Charleston in de Amerikaanse staat South Carolina naar Antwerpen werd gevaren. Een van de twee vleermuizen overleefde als bij wonder de lange tocht van een twaalftal dagen, zonder eten of drinken. Het diertje wordt voorlopig opgevangen in het vogelopvangcentrum van Brasschaat-Kapellen en stelt het goed.
Het beestje werd door vleermuizenspecialisten herkend als de Grote bruine vleermuis (Eptesicus fuscus), het Noord-Amerikaanse broertje van de in Vlaanderen voorkomende Laatvlieger (Eptesicus serotinus). Hij meet ongeveer 10 cm en heeft een donkerbruine rugvacht, met een iets lichtere buik. De spanwijdte van de vleugels is ongeveer 33 cm. De Grote bruine vleermuis jaagt vooral op kevers, maar ook op sprinkhanen, spinnen, wespen en mieren.
Op termijn kan het dier opnieuw worden vrijgelaten, maar niet in België. Een exotische vleermuis kan hier het natuurlijk evenwicht verstoren, bijvoorbeeld door het wegconcurreren van of genetisch vermengen met inheemse vleermuizen. Bovendien bestaat de kans dat het dier ziektes of parasieten draagt waar Amerikaanse dieren weinig last van hebben, maar waar hun Europese verwanten massaal aan ten onder gaan. Een omgekeerd geval zorgt er bijvoorbeeld voor dat het White Nose Syndrome, een ziekte waar Europese vleermuizen resistent voor zijn, sinds 2006 volledige Amerikaanse vleermuizenpopulaties wegvaagt. De verstekeling wordt zodra hij hier zelf klaar voor is dus best zo snel mogelijk teruggevlogen naar Noord-Amerika om daar vrijgelaten te worden.
Het is niet de eerste keer dat een exotische diersoort zich bedient van de internationale scheepvaart om de grote overtocht naar ons land te maken. In 2013 verzeilde een Sneeuwuil in de haven van Zeebrugge.
Tekst: Ewout Lauwers & Wout Willems, Natuurpunt
Leer alle vleermuizen herkennen op www.natuurpunt.be/vleermuizen
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief