Bedreigde kamsalamander krijgt nieuwe poelen in Vlaams-Brabant

Afgelopen weken werden vijf nieuwe poelen gegraven en acht bestaande poelen hersteld in de vallei van de Grote Gete in Vlaams-Brabant. Bovendien werd 1.200 meter aan begrazingsrasters gerealiseerd. “Daar zal de kamsalamander, lokaal bekend als de Getedraak, van profiteren”, zegt Nicole Smeyers van Natuurpunt Gete-Velpe. De werken werden uitgevoerd met een speciale kraan op rupsbanden, om verstoring van de bodem te voorkomen.
Door te bouwen aan een uitgebreid poelennetwerk en leefomgeving voor kamsalamander, worden belangrijke natuurverbindingen in de vallei gerealiseerd. De geheimzinnige amfibieënsoort, die lokaal ook gekend is als de Getedraak, kan zich op die manier opnieuw verspreiden naar historische vindplaatsen meer stroomafwaarts.
kamsalamander_getevallei_graafwerken_kevin_lambeets.jpg

Voorplantingsplaatsen Getedraak
De vrijwilligers van Natuurpunt zijn hoopvol dat de beheerwerken hun vruchten zullen afwerpen: “Poelen die in 2013-2014 werden aangelegd door Natuurpunt en gemeente Linter, bleken in 2016 eindelijk gekoloniseerd. Dat jaar kwamen de dieren zelfs tot voorplanting”, zegt een Nicole Smeyers, voorzitter van Natuurpunt Gete-Velpe. “Maar ook provincie Vlaams-Brabant zet zich al jaren in voor de Grote Getevallei en haar koesterburen. Met succes.”
De inspanningen voor de Getedraak werden reeds geïnitieerd door vrijwilligers van Natuurpunt in 2003. En sinds 2014 geschiedt de natuurontwikkeling in de Grote Getevallei onder de gezamenlijke banier van provincie Vlaams-Brabant, Natuurpunt, Regionaal Landschap Zuid-Hageland en gemeente Linter. Dankzij deze gezamenlijke inspanningen telt de Grote Getevallei vandaag opnieuw 55 poelen.
De regie van de werken gebeurde door Regionaal Landschap Zuid-Hageland. Natuurpunt stond mee in voor de terreincoördinatie. De uitvoering gebeurde in samenwerking met de sociale werkplaats De Winning en agro|aanneming. Deze werken werden onder meer betaald via een InrichtingSubsidie Natuur van de Vlaamse Overheid en Investeringsmiddelen van het Agentschap voor Natuur en Bos. In totaal werd een bedrag van 9.500 euro gespendeerd aan dit duurzame landschapsherstel, 2.000 euro nam Natuurpunt hiervan voor haar rekening.
Natuurambassadeur
De kamsalamander is een echte natuurambassadeur voor de Grote Getevallei en tegelijk een koesterbuur voor gemeente Linter en stad Zoutleeuw. Het is een Europees beschermde soort die ook in Vlaanderen op de Rode Lijst staat. De populatie in de vallei van de Grote Gete groeide dankzij de inspanningen van lokale vrijwilligers vanaf 2003 uit tot een bolwerk in onze regio. Ook herstel van haag- en houtkanten, opwaarderen van soortenrijke graslanden en het instellen van ruigere, typerende rivierlandschappen, dragen bij tot een geschikt leefgebied voor de Getedraak. De erkenning van de Grote Getevallei als natuurreservaat moet een duurzaam beheer van dit unieke landschap bespoedigen.
Toch moet de kamsalamander nog optorsen tegen allerlei barrières en gevaren: drukke wegen zoals de Stationstraat, vervuilde en uitgediepte waterlopen zoals de Tombeek, de snelstromende Grote Gete en grootschalige akkercomplexen ontdaan van kleine landschapselementen.
Van de opgesomde beheermaatregelen profiteert niet alleen de kamsalamander. Ook de koesterburen blauwborst, gouden sprinkhaan, waterspitsmuis en weidebeekjuffer zijn gebaat bij het herstel van moerassen en poelen. Het verbinden van haag- en houtkanten en bloemrijke graslanden is dan weer goed voor grauwe klauwier, zomertortel, spotvogel en rosse vleermuis.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week