België en Frankrijk starten tienjarig actieplan voor wilde bijen

Wilde bijen, zweefvliegen en vlinders zijn onmisbaar voor ons ecosysteem: deze wilde bestuivers zorgen voor de bestuiving van gewassen, waardoor er vruchten aan kunnen groeien. Helaas verdwijnen er almaar meer bestuivende insecten. Er komt nu een actieplan voor België en Noord-Frankrijk waar ook Natuurpunt aan meewerkt.
Interreg-projectpartners SAPOLL (www.sapoll.eu) in Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk hebben in overleg met natuurbeschermers een ambitieus actieplan ontwikkeld voor wilde bestuivers: wilde bijen, zweefvliegen en vlinders. Dit plan bestaat uit 35 acties die uitgevoerd zullen worden over een periode van 10 jaar (2019-2029).
De acties zijn onderverdeeld in 3 categorieën: kennis verbeteren, kennis delen en bestuivers in stand houden door concrete acties op het terrein.
Het is vooral belangrijk dat de terreinacties zo snel mogelijk uitgevoerd wordt, want uit de voorlopige analyse blijkt dat er tot nu toe zeer weinig instandhoudingsmaatregelen genomen zijn in het betrokken gebied. Het gaat hier o.a. over het stopzetten van het gebruik van pesticiden en het aanmoedigen van alternatieven, beheerplannen opmaken voor bos- en landbouw die rekening houden met de problematiek van wilde bestuivers, pilootgebieden opzetten in verschillende regio’s die als model kunnen dienen,...
Via het SAPOLL-project werd een stand van zaken opgemaakt van de globale en regionale situatie van insecten en van de acties die al door verschillende partners zijn uitgevoerd. Om de resterende acties uit te voeren, is het belangrijk om iedereen te betrekken: burgers, beleidsmakers, managers van bedrijven of beheerders van gebieden. Een ambitieus actieplan als dit kan alleen maar uitgevoerd worden als er voldoende financiële middelen vrijgemaakt worden. Indien nu geen actie wordt ondernomen, zullen belangrijke wilde bestuivers verder verdwijnen.
Waarom gaat het zo slecht?
Wilde bestuivers zijn onderhevig aan heel wat bedreigingen: het verlies van hun leefgebied, de klimaatverandering, bestrijdingsmiddelen en een gebrek aan aandacht voor het beheer van openbare ruimte en privé-eigendommen. Een gebrek aan kennis over hun leefwijze en populaties vormt een extra uitdaging.
Wilde bestuivers zijn essentieel voor het behoud van de landbouw, het functioneren van ecosystemen in onze regio's en onze levenskwaliteit. Het in stand houden van wilde bestuivers mag daarom niet beperkt worden tot een paar natuurgebieden of tot een paar kant-en-klare standaardoplossingen die niet echt rekening houden met hun behoeften.
Het actieplan is beschikbaar in het Nederlands en het Frans (pdf-versie) op de website http://sapoll.eu/nl/home/acties-voor-bestuivers/
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week