Afbeelding
Eikapsel van de stekelrog
Hans De Blauwe

België krijgt zijn eerste Strandspeurdag

1 jun 2022
Categorieën
Natuurbericht

Op het strand spoelen allerlei organismen aan die daarvoor in zee leefden. Het strand is als het ware een spiegel van de zee en daardoor komen we ook te weten wat er in zee leeft. Als je langdurig vaak genoeg naar het strand gaat en je telt steeds op dezelfde manier de aangespoelde dieren, dan zie je ook dat er voor de kust veel verandert.

In Nederland onderzoeken vrijwilligers al sedert 1977 wekelijks of eens in de twee weken  het strand op aangespoelde zeedieren en wieren op vaste strandtrajecten. Op deze manier is er over de jaren heen inzicht verkregen over de populatieveranderingen die zich voordoen in de nabije kustzone. Zo werd ook duidelijk hoe verschillende exoten, zoals Amerikaanse zwaardschede en de Amerikaanse ribkwal de ganse kustlijn veroverden. Daarnaast werd aangetoond hoe zuidelijke soorten zoals de kleine heremietkreeft en de grijze zwemkrab hun verspreidingsgebied naar het noorden hebben uitgebreid waarschijnlijk als gevolg van klimaatverandering. Ook kon worden vastgesteld dat er tot circa 10 jaar geleden steeds minder eikapsels van roggen aanspoelden. De laatste tien jaar zien we de aantallen weer toenemen, vermoedelijk doordat de druk van de bodemvisserijdruk is afgenomen. Het strandonderzoek toonde ook de kortetermijn -en langetermijneffecten van zandsuppleties die toegepast worden om de kustlijn te versterken. Zo blijken suppleties op het strand minder negatieve gevolgen te hebben dan vooroeversuppleties waarbij het zand vlak voor de kust maar wel onder water wordt aangebracht. Het bodemleven wordt dan onder het zand bedolven en populaties van sommige soorten herstelden zich pas weer na vele jaren.

Sinds half 2020 hebben Nederland en België de handen in elkaar geslagen en worden deze monitorsessies uitgebreid over de Belgische kust. Ondertussen is er een enthousiaste groep vrijwilligers die op vijf trajecten actief is. De wens is echter het aantal strandtrajecten uit te breiden.

Afbeelding
Strandspeurdag

Eerste strandspeurdag

Op zaterdag 4 juni 2022 organiseren de Belgische Strandwachten en Stichting ANEMOON de allereerste ‘Strandspeurdag’. Je kan er kennismaken met het speuren naar aangespoelde organismen en de telmethode. Na een lezing over het project volgt een excursie op het strand, daarna volgt nog een lezing over welke soorten je op het strand kan vinden en hoe deze te herkennen zijn. Vervolgens zullen de strandvondsten die gedaan zijn tijdens de excursie gezamenlijk met experts worden bekeken. De Strandspeurdag start om 9:30 in het zaaltje van Horizon Educatief op het strand van Oostende. Deelnemers aan deze dag zullen verbaasd zijn welke soorten gevonden kunnen worden en hoe leuk het is mee te doen aan het Strandaanspoelsel Monitoring Project.

Tekst: Nathalie Colpaert (coördinator van de Strandwacht België)