Afbeelding
Noordse pijlstormvogel
Filip De Ruwe

Belgisch record Noordse pijlstormvogels verpulverd

18 sep 2017
Categorieën
Natuurbericht

Donderdag 14 september 2017 werd het Belgisch record Noordse pijlstormvogels verpulverd. Vanaf de zeetrektelpost in De Panne werden maar liefst 808 exemplaren geteld. Door een stevige noordwesterwind werden ook heel wat andere zeevogels het Kanaal ingeblazen.

Een storm is vaak ellende. Losgerukte dakpannen, omgevallen bomen, opgestuwd water. Maar voor vogelkijkers is het altijd uitkijken naar de perfecte storm. Eentje in het najaar, tussen begin september en eind oktober. Wanneer er dan enkele dagen een stevige noordwester staat, is de kans reëel dat zeevogels het Kanaal worden ingeblazen en dicht langs de Belgische kustlijn langs vliegen.

Vorige week donderdag lagen de weerkaarten ideaal, met 6 Beaufort west, kantelend naar noordwest. Aan de kust werden een aantal zeetrektelposten vanaf de ochtendschemer bezet. En het werd een topdag. Tussen 06:55 en 20:10 werden vanaf een uitkijkpunt op de zeedijk van De Panne maar liefst 808 Noordse pijlstormvogels geteld. In Middelkerke bleef de teller steken op 727 exemplaren. Het vorige Belgische record van 606 Noordse pijlen - gerealiseerd op 14 september 2011, eveneens in De Panne - werd aan flarden geblazen.

De Noordse pijlstormvogel broedt in kolonies op eilanden in de noordelijke Atlantische oceaan. In het najaar verlaten de Noordse pijlen hun broedgronden om de winter door te  brengen voor de kusten van Brazilië en Argentinië. De Noordse pijlstormvogel is een contrastrijke vogel, met roetzwarte bovendelen en witte onderdelen. Noordse pijlen hebben een kenmerkende, keilende en kantelende vlucht, met stijve, snelle vleugelslagen, afwisselend vaak vlak boven het water scherend en hoog boven golfkammen opzwiepend. De soort is een van de 30 soorten pijlstormvogels en met een geschatte populatie van 342.000 tot 393.000 broedpaar, doet de Noordse pijlstormvogel het goed.

De aanlandige wind van de denderende donderdag blies ook nog andere zeevogels naar de kustlijn. In De Panne konden de seawatchers o.a. 6 Vale stormvogeltjes, 29 Grauwe pijlstormvogels en een adulte Vorkstaartmeeuw tussen de golven spotten. De vogelaars die de telpost in Middelkerke bemanden werden beloond met o.a. een IJsduiker en een erg zeldzame Vale pijlstormvogel.

Komen er nog leuke zeevogeldagen aan? Dat hangt sterk af van de weersomstandigheden. Vooral de windrichting is hierbij van cruciaal belang. Het wordt alvast uitkijken naar de volgende krachtige, harde tot stormachtige west-noordwesterwind. Voor zeevogelaars is een dagelijkse check van een aantal windsites dan ook een must. En wat zo’nstormachtige zeetrekteldagen opleveren, kan je steeds raadplegen op deze site. Of hoe een stevige storm toch niet voor iedereen doffe ellende hoeft te zijn.

Tekst: Dominique Verbelen, Natuur.studie

Foto: Filip De Ruwe