Betaald vrijetijdswerk: Natuurpunt geen vragende partij voor uitgebreide lijsten taken en sectoren
Natuurpunt is geen vragende partij voor het voorstel van de federale regering om veel initiatieven die nu als vrijwilligerswerk binnen verenigingen gebeuren onbelast te vergoeden tot 500 euro per maand - het zogeheten semi-agoraal statuut of ’bijverdiensten via verenigingswerk’ of vrijetijdswerk. Doel van dat nieuwe statuut is om de grijze zone tussen vrijwilligerswerk en toevallige betaalde klusjes weg te nemen.
In het oorspronkelijk opzet was sprake van erg duidelijk afgebakende sectoren en taken. Het ging bijvoorbeeld over trainers in sportclubs. Die presteren heel veel uren om bv jeugdploegen te trainen en worden vaak op een onorthodoxe manier vergoed. In zo'n gevallen zou een duidelijk statuut beter zijn voor alle betrokkenen.
Maar de mogelijke activiteiten en functies zijn in het huidige voorstel van het Federaal kernkabinet wel erg breed geformuleerd. Alle taken van Natuurpunt vrijwilligers zijn nu bv ook vervat: bestuursleden van een afdeling, beheerteamleden, gidsen,...
Daardoor dreigt het voorstel haar doel voorbij te schieten. Het is compleet onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn door een ‘vermarkting’ van vrijwilligersengagement en een verhoging van de concurrentie voor vrijwilligers tussen gelijkaardige organisaties.
Bestaande vrijwilligersvergoeding
Vandaag bestaat er al een vrijwilligersvergoeding. maar die is veel beperkter en zelfs die wordt binnen Natuurpunt niet of nauwelijks uitbetaald. Natuur veilig stellen, dat is onze drijfveer. Niet het geld. Als je de emotionele motivatie optioneel vervangt door een financiële, verandert heel het vrijwilligerswerk.
In Natuurpunt vormen zo’n 6000 vrijwilligers het kloppende hart van de vereniging, stuk voor stuk vrijwilligers pur sang. Ze vergaderen, plannen, beheren natuur of gidsen, zonder enige vorm van financiële vergoeding. Een nieuw statuut moet daar best rekening mee houden en er zorg voor dragen dat dat vrijwilligerswerk niet verloren gaat.
Een uitgebreid standpunt over deze kwestie wordt voorbereid door de Raad van Bestuur.
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week