Het Trichelbroek is een van de mooiste moerasgebieden in onze Laakvalleien. Vooral de grote waterplas, maar ook een uitgestrekt rietveld trekt heel wat water- en rietvogels aan. De voorbije maanden mochten we ons opnieuw verheugen op enkele zeldzame soorten.
Zo was er op 7 en 8 juli een Roerdomp aanwezig. Deze schuwe reigerachtige broedt uitsluitend in rustige rietvelden. Door zijn overlangse streping en bruin gele kleur is hij perfect gecamoufleerd tussen de rietstengels.
Het was dan ook een gelukkig toeval voor Marcel Vanpelt om deze vogel te kunnen fotograferen. In België blijft de Roerdomp een uitzonderlijke broedvogel, vooral in de provincie Limburg. Deze soort in het midden van het broedseizoen in het Trichelbroek mogen aantreffen, doet onze hoop op een toekomstig broedgeval zeker toenemen.

Om verder te gaan met de reigers was er van begin augustus tot ten minste 6 augustus af en toe een vrouwtje Woudaap in het rietveld te bewonderen. Op 2 augustus kon deze vogel zelfs worden geringd. Ook deze trekvogel, die in Afrika overwintert, broedt met slechts enkele tientallen paren in ons land. Ook een toekomstige broedvogel voor de Laakvalleien?

Tenslotte werd er op 5 augustus een eerste maal een kleinere ral waargenomen. Omwille van de kortere snavel en de gestreepte onderstaart ging het zeker niet om een Waterral, een soort die jaarlijks in het Trichelbroek broedt. Vooral de streping op de flanken en de gevlekte rug deden toen al een Kleinst waterhoen vermoeden. De volgende dagen werd deze vogel af en toe nog eens vluchtig gezien, maar tot een 100% zekere determinatie kwam het nog steeds niet, tot op 11 augustus de vogel met de verrekijker prachtig konden worden bekeken en er eindelijk zekerheid kwam. Ook konden er en enkele mooie foto’s worden gemaakt. Deze soort is in België een dwaalgast (ongeveer 30 waarnemingen de voorbije eeuw) en een zeer zeldzame broedvogel. Dit jaar was er o.a. een broedgevel in het Viersels broek. Voor het Trichelbroek was dit al de tweede waarneming van deze soort, met op eveneens 11 augustus 2020 en ringvangst alhier.
Al deze bijzondere waarnemingen geven nogmaals aan hoe belangrijk de Laakvalleien zijn voor onze vogels en onze natuur in het algemeen. Kortelings zullen nog heel wat inrichtingswerken in het kader van SIGMA (aanleggen overstromingsgebieden langs de Grote Nete met natuurherstel), Narmena (vastleggen van overstroomde en vervuilde grond door permanent onder water te zetten bij de sanering van de Grote Laak ) en Admire (herstel van de veengebieden in de Laakvalleien) de moerassen en rietvelden in de onze valleigebieden nog doen toenemen . Roerdomp, Woudaap en Kleinst waterhoen… de voorbode van nog veel meer? We blijven hoopvol uitkijken!

Foto's: Paul Helsen, Didier Plu en Marcel Vanpelt
Tekst: Herman Berghmans
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief