Biodiversiteit in Vlierbeek

Sedert enkele jaren maakt Natuurpunt Leuven deel uit van het beheerscomité van de abdij van Vlierbeek. Het comité wordt geleid door Stad Leuven en kerkfabriek OLV Vlierbeek en heeft als doel om op lange termijn de abdij van Vlierbeek en het omliggende landschap in hun oude glorie te herstellen.
Natuurpunt engageerde zich als trekker voor het opstellen van een beheerplan voor het hele beschermde gebied van de abdij. Hierdoor krijgen we ook goede contacten met de betrokken diensten. Eén van de eerste resultaten is dat we de Stad Leuven bewust hebben gemaakt van de enorme waarde van het schrale grasland op de begraafplaats van Vlierbeek. Daartoe werden, in overleg met de beheerder, het beheer van de begraafplaats besproken en verbetervoorstellen uitgewerkt. Concreet worden de perken nu gericht gemaaid, d.w.z. in de juiste periode van het jaar om bloemen zoveel mogelijk kansen te geven. Tegelijk maaien we gefaseerd – bij elke maaibeurt slechts de helft van de perken – zodat er steeds schuilplaatsen en nectarplanten voor insecten overblijven.
Mooie resultaten
Het aangepaste, extensieve maaibeheer op het kerkhof van Vlierbeek werpt meteen vruchten af. De gekende groeiplaats van grote tijm werd dit jaar uitgespaard met een fraai resultaat en duidelijke uitbreiding van dit in onze regio zeldzame kruid als resultaat. De bloemen werden zeer frequent bezocht door zweefvliegen, honingbijen, solitaire bijen en wespen, bijenwolven, hommels, bruine- en icarusblauwtjes, kleine vuurvlinders en andere soorten dagvlinders. Ook de nietige en eveneens zeldzame lathyruswikke (foto’s) werd ontdekt dankzij het afbouwen van (te) frequente maaibeurten. Dit alles zijn goede tekenen die wijzen op een schraal grasland met potentieel. Vanwege de droogtes van de afgelopen jaren en de te frequente maaibeurten in het verleden, stond er dit jaar veel canadese fijnstraal in bloei op de open plekken. Dit is echter slechts een tijdelijke uiting van een verstoorde situatie en vormt op termijn geen probleem.
We ondersteunen vanuit Natuurpunt de gunstige evoluties en het aandachtige detailbeheer. Ook de overlegmomenten en opvolging rond het kerkhof verlopen positief. Bert Derveaux en Geert Sterckx
Foto’s: Bert Derveaux


Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week