Burgers zoeken kikkers in tuinvijvers in hartje Brussel

De afgelopen maanden brachten meer dan 100 vrijwilligers de kikkers, padden, salamanders, hagedissen en salamanders van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in kaart. Nu is het de beurt aan burgers met een vijver in hun tuin. Met de campagne ‘Kijk, een kikker!’ roepen Natuurpunt en Natagora de Brusselaars op om een kijkje te nemen en de resultaten door te geven via www.herpetobru.be. Tuinvijvers kunnen een groot verschil maken voor natuur in de stad.
Tuinvijvertjes zijn, vooral in een sterk verstedelijkt gebied, erg belangrijk voor amfibieën. Bij gebrek aan natuurlijke poelen zijn het vaak de enige plekken waar ze zich kunnen voortplanten. De totale oppervlakte aan tuinen in het gewest is aanzienlijk. Als die oppervlakte natuurvriendelijk kan worden ingericht, dan levert dat een grote winst op voor de natuur. Het hoeft allemaal niet echt duur of groot te zijn: een ingegraven plastic zandbak of een kunstmatig vijvertje met plastic folie kunnen volstaan als geschikte locatie voor amfibieën, waterkevers of libellen.
Natuurpunt en Natagora roepen iedereen die een tuinvijver heeft op om te kijken naar de amfibieën die er in voorkomen. Want zelfs in hartje Brussel komen amfibieën voor: bruine kikker, groene kikker, gewone pad, Alpenwatersalamander, kleine watersalamander en vinpootsalamander. Om al deze soorten te herkennen, werd een handige webpagina aangemaakt en via www.herpetobru.be kan je jouw waarnemingen gemakkelijk doorgeven. De gegevens zullen gebruikt worden voor de Atlas voor amfibieën en reptielen, die opgesteld wordt door Natuurpunt en Natagora, in opdracht van Leefmilieu Brussel.
Via dit project willen Natuurpunt en Natagora burgers informeren over het belang van ecologische tuinvijvers. Want de ene tuinvijver is de andere niet. Vijvertjes met vissen zijn doorgaans niet echt geschikt voor amfibieën: vissen eten namelijk graag de eitjes en larven van kikkers en salamanders. Ook de aanwezigheid van waterplanten is van belang. Bij de aanleg van een nieuwe tuinvijver is het daarom goed om de ‘juiste’ waterplanten te voorzien. Sommige soorten zorgen voor zuurstof in je tuinvijver, tussen de ondergedoken bladeren van mannagras of fonteinkruiden kleven salamanders hun eitjes en de drijvende bladeren van gele plomp of waterlelies zijn een prima uitkijkplaats voor zonnende groene kikkers. Zorg ervoor dat je zeker geen exotische soorten aankoopt: woekerende Canadese waterpest, exotisch parelvederkruid of grote waternavel. Het zijn soorten die al gauw je hele vijver bedekken en waar je nog moeilijk van afgeraakt. Gedoornd hoornblad, aarvederkruid, waterdrieblad en gele lis zijn wel een goed idee.
En die amfibieën? Die komen doorgaans vanzelf. Zeker kikkers en padden zijn vrij mobiel en kunnen nieuwe plekjes snel innemen. Als je enkele jaren wacht, is de kans groot dat er ook in jouw tuinvijver amfibieën zullen opduiken. Neem zeker geen amfibieën weg uit de natuur. Dat is bij wet verboden en het verstoort ook het natuurlijk verspreidingspatroon. Bovendien bestaat de kans dat je (voor amfibieën) gevaarlijke ziektes verspreidt en dat kan niet de bedoeling zijn. Geduld oefenen dus.
De waarnemingen van tuinvijvereigenaars zijn erg belangrijk. Wanneer we een goed beeld hebben van de verspreiding van kikkers, padden en salamanders in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dan kunnen ook gepaste maatregelen worden genomen om bepaalde locaties beter te beschermen of om verbindingsgebieden tussen bestaande locaties aan te leggen, zodat amfibieën zich gemakkelijker van de ene plek naar de andere kunnen verplaatsen. Tuinvijvers kunnen hierbij de perfecte stapsteen vormen.
Infomoment voor de pers
Voor de media wordt een infomoment voorzien in de tuin van mevrouw Conesa-Vastrade, Vieille Rue du Moulin 150, 1180 Ukkel, donderdag 11 mei 2017 om 15:00. Graag aanwezigheid vooraf bevestigen aan dominique.verbelen@natuurpunt.be (0484 119 899) (voor Nederlandstalige pers) of aan alain.paquet@natagora.be (0488 276 040) (voor Franstalige pers). Indien er zich geen geïnteresseerden zouden aanmelden voor 11 mei 2017 om 12:00 zal dit persmoment niet doorgaan.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week