"De Dijle levend door Leuven” stroomt verder, maar gaat het de goede kant uit?

Gebrek aan inspraak bij de geplande herontwikkeling van de Redingensite.
Het is zeer positief dat het idee van “De Dijle levend door Leuven”, gelanceerd in 1999 door Natuurpunt Leuven, verder wordt uitgewerkt. Daarbij stelde Natuurpunt Leuven voor om de Dijle in Leuven volledig open te leggen, en zoveel mogelijk te voorzien van groene oevers om meer natuur naar de stad te lokken, en aangename ruimtes te creëren voor de mens.
Langs het blauwgroene lint van de Dijle in de binnenstad zijn de afgelopen jaren verschillende stadsvernieuwingsprojecten tot stand gekomen of in ontwikkeling. We denken hierbij aan de Vaartkom, Barbarahof, Janseniushof en Hertogensite.
Natuurpunt Leuven heeft bij al deze projecten geijverd voor zoveel mogelijk water en groen, met wisselend succes.
Nu staat de herontwikkeling van de Redingensite op het programma.
De KU Leuven en de stad Leuven hebben samen een ontwerpteam aangesteld voor de opmaak van een masterplan dat de ontwikkeling van de Redingensite de komende jaren zal sturen. Het gaat om een zeer omvangrijke site met het voormalige geologiegebouw aan de Redingenstraat, het Koninklijk Atheneum Redingenhof, het Dijlepark en het universiteitsgebouw met parking langs de Schapenstraat. Het is erg interessant dat de ontwikkeling geënt wordt op de blauwgroene as van de Dijle. Er wordt o.m. gedacht aan het vergroten van het bestaande Dijlepark en aan een betere beleving van de Dijle. We zijn ook voor een betere beleving van de Dijle, maar dit is een beperkte invulling van “De Dijle levend door Leuven”. Natuurpunt Leuven wil een echte levende Dijle met natuurlijke oevers en meer kansen voor natuurontwikkeling en biodiversiteit, ook in het park. De beleving komt dan vanzelf.
De buurt krijgt kansen om te participeren in het opstellen van het masterplan Redingensite. De stad, KU Leuven en het ontwerpbureau zitten tijdens het ontwerpproces een aantal keer samen met de buurt om ideeën af te toetsen en bij te sturen. Op 23 maart was er een infomoment voor de buurt voorzien, maar corona heeft roet in het eten gegooid.
Het op zich mooie principe van inspraak en participatie van het nieuwe stadsbestuur (https://www.meemetmo.be/beleidsplan-inspraak/) wordt ons inziens voor de binnenstad hier wel heel beperkt ingevuld, wat ons teleurstelt.
We begrijpen niet dat bij een dergelijk omvangrijk stadsontwikkelingsproject alleen de mening gevraagd wordt van de buurtbewoners. In 2018 zijn zij ook als enige groep uitgenodigd op een infomoment. Dit is een achteruitgang i.p.v. een uitbreiding van participatie.
Bij de opmaak van het masterplan Hertogensite kregen de bevolking, middenveldorganisaties en deskundigen via een klankbordgroep meer kansen om te participeren. Via die klankbordgroep is Natuurpunt Leuven – samen met andere organisaties en buurtbewoners - er toen o.a. in geslaagd om op de Hertogensite ruimte voor een park af te dwingen, wat in het voorliggende plan niet was voorzien.
Nu worden slechts infomomenten voorzien voor buurtbewoners die mogelijk een specifieke agenda kunnen hebben, ook wel het NIMBY-effect genoemd, terwijl een klankbordgroep met een brede vertegenwoordiging ook het ruimere algemeen belang in rekening brengt.
We roepen het stadsbestuur dan ook op om participatie bij de Redingensite serieus te nemen en open te trekken naar middenveldorganisaties en met uitbreiding alle Leuvenaars.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week