De educatieve Natuurboerderij in de Vlaamse Ardennen
Natuurpunt boerderij Bos t’Ename
Hoe
Het vergroten van het sociaal, ecologisch en educatief rendement van de Natuurboerderij van het Bos t'Ename, kern van Natuurpunt.
Waarom
Natuurpunt gaat voor 'meer en betere natuur voor iedereen'. De meeste mensen zetten zich graag in voor natuur, want actief zijn in de natuur maakt ons gelukkig en ondersteunt onze gezondheid. Het is bovendien leerzaam.
Om te werken aan meer en betere natuur is ondersteunende infrastructuur nodig. In het beschermd landschap en erkend natuurreservaat Bos t’Ename ligt een boerderij. Na aankoop door Natuurpunt in 2002 werd deze door de Werkgroep Bos t'Ename ingericht met als doelstelling een uitvalsbasis te creëren voor de lokale vrijwilligerswerking.
Steeds meer en heel diverse actoren maken gebruik van deze boerderij als vertrekpunt om aan natuurbeheer te doen. De doelstellingen zijn zowel educatief als sociaal. Van kinderkampen tot natuureducatie voor volwassenen.
Om aan de bestaande en toekomstige vraag te voldoen is de huidige infrastructuur ontoereikend geworden. We willen daarom bouwen aan de meerwaarde van deze unieke plek door het uitbreiden van de mogelijkheden voor een nog intensiever gebruik als leer-, demonstratie-, therapie- en inspiratieplek.
Hoe
Natuurpunt is een professioneel ondersteunde vrijwilligersorganisatie die zo veel mogelijk mensen kansen geeft om te groeien. Door verdere inrichting van de Natuurboerderij kunnen we een beter antwoord bieden op de steeds groeiende vraag naar gebruik van de boerderij.
Bij het uitbouwen van deze plek willen we de voorbeeldfunctie ervan vergroten. Dit zullen we doen door de boerderij ecologischer in te richten, een demoplek die de verbinding maakt tussen historisch landgebruik en nieuwe, duurzame technieken.
Daarnaast is de Natuurboerderij een boerderij waar we werken met oude rassen (dier en gewas). Deze werking zullen we uitbreiden door het aantrekken van wilde dieren zoals vleermuizen, vogels, insecten,...
Voorbeeldfunctie
Complementair worden we voortrekker in België wat betreft faunavriendelijk bouwen op het platteland. Waar het Project Faunahuis in Natuurpuntkern Het Burreken dit op het gebied van 'wonen' doet, zullen wij deze taak uitvoeren op het gebied van 'boerderij'.
Veel boerderij-eigenaren willen hun erf wel faunavriendelijk inrichten, maar hebben nood aan een voorbeeld waar ze van dichtbij kunnen ontdekken hoe dit in een actieve boerderij uitgevoerd kan worden.
Uitvoering
Met de steun van Leader, de provincie Oost-Vlaanderen, Natuurpunt en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, 'Europa investeert in zijn platteland'.
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week