De Molenbeekvallei breidt uit

Molenbeekvallei breidt uit
Op de grens van Herent en Kortenberg bouwt Natuurpunt het natuurgebied Molenbeekvallei uit.
Het gebied maakt deel uit van De Groene Vallei, een oase van rust tussen de steden Leuven, Brussel en Mechelen.
Nat, natter, natst
Het kenmerkt zich door een landschap van graslanden, bossen en open water. De variatie zorgt voor heel wat diversiteit.
Je vindt er bijzondere soorten, zoals de zeldzame moerasvaren, de ijsvogel en de weidebeekjuffer.
Het gebied was vroeger bijzonder nat door het overvloedig aanwezige kwelwater. Om het water af te voeren werd in de komgronden een grachtensysteem gegraven. De hele vallei van de Molenbeek kan je nog altijd beschouwen als één groot en langgerekt kwelgebied.
Het uitzicht en de vegetatie in de Molenbeekvallei hebben de laatste eeuw sterke wijzigingen ondergaan. Oorspronkelijk vond je er voornamelijk hooilanden, die gekenmerkt werden door een grote bloemenrijkdom. Door overbemesting en de aanplant van populieren ging hiervan veel verloren. Overbemesting zorgt voor een verrijking van de bodem en heeft het verruigen van de vegetatie als gevolg. Kwetsbare soorten zoals orchideeën verliezen hierbij de concurrentiestrijd.
Nieuwe aankoop
Recent kon er een waardevol perceel met een oppervlakte van 0.52 ha aangekocht worden.
“ We wensen het perceel in zijn oorspronkelijke staat te herstellen” zegt Jos Vanden Eede, aankoper voor Natuurpunt.
“ Natuurpunt beheert de hooilanden zo, dat er opnieuw veel wilde bloemen verschijnen. Dat gebeurt door een goed maaibeheer in combinatie met een uitgekiend waterbeleid. Zo hopen we met het gepaste beheer gele lis, kattenstaart, dotterbloemen, pinksterbloemen, koekoeksbloemen en andere kleurrijke bloemen terug te mogen verwelkomen. Dit zijn vooral vochtminnende soorten die gebaat zijn bij een hoge waterstand.”
Pukka helpt de natuur.
De aankoop en het beheer worden mogelijk gemaakt dankzij een mooie bijdrage van Pukka.
“Pukka creëert biologische thee en voedingssupplementen voor een bewuster en gelukkiger leven. ‘Pukka’ betekent authentiek in het Hindi en vormt de kern van het holistische theemerk. Het bedrijf werd in 2001 opgericht door herbalist Sebastian Pole en business partner Tim Westwell. Elke blend wordt samengesteld met de meest kwaliteitsvolle en biologische kruiden, duurzaam geproduceerd en eerlijk verhandeld. Met een warme kop biologische kruidenthee wil Pukka mensen, planten en de planeet met elkaar in verbinding brengen” zegt Pauline De Cock van Pukka.
“Pukka staat voor 100% biologische, FairWild en Fair for Life ingrediënten. Het Fair for Life keurmerk garandeert eerlijke handel en verantwoorde bevoorradingsketens. Het FairWild certificaat verzekert dat alle kruiden duurzaam geoogst zijn en dat elke schakel in de keten een eerlijk en leefbaar loon ontvangt. Bovendien zijn we lid van de 1% for the planet foundation. Hiermee engageren we ons om 1%van onze jaarlijkse omzet te schenken aan Natuurpunt om bloemrijke natuurgebieden te beschermen. We zijn blij dat we Natuurpunt helpen om de Molenbeekvallei te herstellen” besluit Pauline.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week