Afbeelding
Reuzenberenklauw
www.ecopdia.be

De reuzenberenklauw

28 jun 2024
Categorieën
Lokaal nieuws

Op de beheerwerkdag in juni verwijderden onze beheer-vrijwilligers de reuzenberenklauw, een invasieve exoot, die stond te pronken op percelen van Natuurpunt in Merelbeke. Het sap van de plant kan bij aanraking met de huid irritaties en brandwonden veroorzaken. De nodige voorzorgsmaatregelen dienen genomen te worden.
Het verwijderen van Reuzenberenklauw is in theorie eenvoudig maar vraagt wel enkele jaren geduld en doorzetting. Daarbij is het belangrijk dat er geen nieuwe zaden gevormd worden. De zaden blijven ongeveer 7 jaar hun kiemkracht behouden waarna geen nieuwe planten meer opkomen. Dit vraagt een regelmatig beheer van maaien, verwijderen of de inzet van schapen die de reuzenberenklauw met smaak opvreten.  Het verwijderen kan gebeuren door uitsteken of uitgraven van de wortelstok of het afknippen van de bloeiwijze
In de Scheldemeersen kiezen we voor het uitgraven wat een goed resultaat oplevert. 
Bestrijding van grotere populaties vraagt een langdurige en intensieve inzet. Manueel verwijderen van bovengrondse en ondergrondse delen (uitgraven penwortels) of langdurig maaien voor de zaadzetting zijn mogelijke technieken. In elk geval is nazorg de manier om er van af te geraken, een eenmalige ingreep zal zelden of nooit tot resultaat leiden.
 

Afbeelding
Verwijderen reuzenberenklauw
Cathérine Vits
Rik aan het werk