De vijvers van Bellefroid: Een nieuw natuurreservaat in Leuven?
De noordelijke vijver blijft afgesloten om de natuur te beschermen en is enkel via kijkgaten in de afsluiting te bewonderen. Hier kunnen de bevers, reigers, aalscholvers en vele andere dieren ongestoord gedijen en krijgt de natuur de kans om uit te groeien tot een evenwichtig gebied vol diversiteit aan fauna en flora. Zo kwam er dit jaar zelfs een nieuwsgierige kwak op bezoek.
Natuurpuntkern Wilsele
Enkele natuurpuntleden uit de onmiddellijke buurt willen de handen uit de mouwen steken om de diversiteit in en rond de vijvers zo veel mogelijk te versterken. Daarom brachten ze verschillende stakeholders bij elkaar, onder meer het lokale buurtcomité van Langveld, de buurtvereniging 3012-Wilsele-Dorp, de twee lagere scholen en de Open Gym. Het resultaat was een visietekst die ideeën verwoordt voor een groener, biodiverser en klimaatrobuuster Wilsele-Dorp waar het goed is om wonen voor mens en dier. Het gaat dus breder dan de vijvers alleen. Zo was er als eerste activiteit in april een zwerfvuilactie rond de vijvers en in de aanpalende straten. De opkomst was groot en er werd veel afval verzameld. Het illustreert het enthousiasme en de betrokkenheid van de buurtbewoners. Op vrijdag 27 augustus gaat de ‘Nacht van de Vleermuis’ door aan de vijvers. We zullen in groepjes rond de zuidelijke vijver kunnen wandelen, begeleid door een gids met een batdetector.
Aan ideeën ontbreekt het zeker niet. De groep wil de mensen van Wilsele-Dorp zoveel mogelijk betrekken bij haar activiteiten en zo een breed draagvlak voor meer natuur creëren. Dit kunnen bijvoorbeeld opruim- en plantacties of educatieve wandelingen zijn, of ingrepen aan de oevers om bepaalde diersoorten te ondersteunen. De vijvers zelf moeten zo robuust mogelijk blijven, maar in de aanpalende terreinen kan gedacht worden aan zachte recreatie, zoals sportfaciliteiten in open lucht, uitbreiding van de terreinen voor Open Gym, een speelbos, een heemtuin (een tuin boordevol inheemse fauna en flora) voor de school, of uitgestippelde wandelroutes met infoborden. De ultieme droom is om de vijvers met andere natuurgebieden te verbinden om zo groene corridors uit te bouwen.
De kwaliteit van het water en van de bodem is een groot struikelblok. Jarenlange huishoudelijke en industriële lozingen hebben de vijvers behoorlijk vervuild. Op dit ogenblik wordt het teveel aan karpers afgevist door zes door de Stad aangeduide leden van de Vereniging van Belgische Karpervissers (VBK). De gevangen karpers worden nadien uitgezet in de Vaart. Zo krijgen andere vissoorten meer kansen en wordt de biodiversiteit van de onderwaterfauna en -flora verbeterd. De nieuwe natuurpuntkern Wilsele zal er op blijven toezien dat de Stad voldoende ambitieus is om van de Vijvers een waardevol natuurgebied te maken.
Wil je weten hoe jij je steentje kan bijdragen? Mail dan naar liesvanmeerbeekkeramiek@gmail.com!
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week